İliç FaciasıManşetMedya-İnternetTürkiye

Muhabirimiz Cansu Acar, ‘olağan şüpheli’ olduğu gerekçesiyle üç saat Erzincan sınırında bekletildi

0
Cansu Acar Erzincan

Yeşil Gazete muhabiri Cansu Acar ve ve yanındaki foto-muhabir Mert Can Bükülmez, haber yapmak amacıyla Erzincan İliç‘teki Çöpler Altın Madeni’ne gitmek amacıyla yola çıkan Ekoloji Birliği aktivistlerinin otobüsündeyken, Sivas il sınırında durduruldu.

Sivas Valiliği’nin 14 Şubat’ta yayınladığı ve “kanuna aykırı eylemlere katılma ihtimali” gerekçesiyle Erzincan’a çıkışları yedi gün boyunca yasaklayan kararı uyarınca, aktivistlerin ilerlemesine izin verilmedi.

‣ İstanbul’dan İliç’e giden ekoloji aktivistleri Sivas sınırında durduruldu

İki gazeteci gruptan ayrılarak, İliç’e doğru devam etmek istedi. Bir araç kiralayıp yola çıkan haberciler, Erzincan ili sınırlarında tekrar durduruldu.

Daha önce beş kez GBT kontrolünden geçirilmiş olmalarına rağmen, il sınırında polis ekiplerinin durdurduğu habercilere, Ekoloji Birliği’yle aynı otobüste yer almış ve aynı GBT kontrolünden geçmiş olmaları gerekçe gösterilerek, “Siz olağan şüphelisiniz” denildi.

Basın kartları geçersiz sayıldı

Acar ve Bükülmez, basın kartlarını göstermelerine; otobüste bulunmalarının ve İliç’e gitmek istemelerinin haber yapmak amacıyla olduğunu defalarca belirtmelerine rağmen, il sınırında, açık alanda üç saat bekletildi.

Muhabirimiz Cansu Acar, yola devam edebilmek için polise ibraz ettikleri resmi  International Federation of Journalists (IFJ) basın kartlarının polis tarafından “geçersiz” sayıldığını, geri dönmeye zorlandıklarını anlattı.

 

Duruma tepki göstermelerinin ve defalarca aramanın ardından Valiliğin devreye girdiğini söyleyen Acar, “Valilik gazetecilik ve basın hakları konusundaki hassasiyetinin de altını çizerek, bize izin belgesiyle geçebileceğimizi söyledi” dedi.

Yeşil Gazete Genel Yayın Yönetmeni’nin imzasıyla hazırlanan belgenin yetkililere iletilmesinin ardından, Cansu Acar ve Mert Can Bükülmez yoluna devam edebildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.