Muğla’da RES pojesine onay: 12 bin ağaç kesilecek

Muğla’nın Köyceğiz ve Ula ilçelerinde planlanan RES projesi için ÇED Olumlu kararı çıktı; proje kapsamında 12 bin 470 ağacın kesilmesinde ve endemik türlerin yok olmasında bir sakınca görülmedi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla’nın Köyceğiz ve Ula ilçelerinin Turgut ve Kavakçalı Mahalleleri’nde yapılması planlanan RES projesine ‘ÇED Olumlu’ kararı verdi.

EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım Anonim Şirketi’nin GAİA Rüzgâr Enerji Santrali Projesi, 17’si endemik olan 158 türe ev sahipliği yapan ormanlık alanda bulunuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, proje için 39,1 hektarlık alanda 12 bin 470 ağaç kesilmesinde sakınca görmüyor.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 07.11.2018’de Resmi Gazete‘de yayımladığı 30588 sayılıRüzgar Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ve Bağlantı Kapasitelerinin Tahsisine İlişkin Yarışma” ilanı kapsamında bölge, 250 MWe bağlantılık RES projesi için 30.05.2019 tarihinde EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş.’ye verilmişti.

Tamamı orman alanında

Proje kapsamında 18’i Muğla OBM, Yılanlı OİM ve Namnam OİŞ sınırlarında; 2’si Muğla OBM ve Denizli OBM ortak sınırında olmak üzere 20 türbin kurulacak. Maliyeti 781 milyon 200 bin TL olan proje için toplam 713.026,72 metrekarelik alan kullanılacak.

Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi’nin 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre RES projesinin planladığı alanın tamamı “Orman Alanı” statüsünde.

Binlerce ağaç kesilecek, endemik türler yok olacak

Bölgede 11,065 ağaç ve 45 familyadan 158 canlı türü bulunuyor. 158 türün alt seviyesinde bulunan taksonlardan 4’ünün lokal endemik, 7’sinin bölgesel endemik ve 5’inin geniş yayılışlı endemik tür olduğu biliniyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki iklim değişikliği ile mücadelede yutak görevi gören bir ekosistemi olduğuna dikkat çekerek projenin buradaki yaşamı olumsuz etkileyeceğini söylüyor.

Muğla’da şirket RES için gözünü Kuzey Ormanları’na dikti

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR