ManşetTarım-Gıda

Muğla’da köylülere kümessiz şehir yaşamı!

0

muğlaBüyükşehir Yasası ile birlikte “köy” kimliğinden çıkarılarak mahalleye dönüştürülen yerlerde operasyon başladı. Köylülerin ahır ve kümeslerini yerleşim alanlarının dışına taşımaları istendi!

Muğlaşehir gazetesinden Selda Öztürk’ün haberine göre Bodrum İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından köylere gönderilen resmi yazıda, yerleşim alanına yakın bölgelerde hayvancılık yapılmasının “Umumi Hıfzısıhha Kararı” gereğince yasaklandığı duyuruldu. Bodrum Kaymakamlığı aracılığıyla köy muhtarlarına gönderilen yazıda, köylülerin ilçe merkezi, belde ve köylerdeki tüm ahır ve kümeslerini “ivedi olarak” kaldırmaları ve yerleşim alanlarının dışına taşımaları istendi. İlçe Tarım Müdürü Mehmet Ali Bahar imzasıyla köylere gönderilen yazıda, hayvancılık faaliyetleri nedeniyle kaymakamlık makamına ve BİMER’e çok sayıda şikayet geldiği belirtildi.

KÖYLÜ KÜMESİNİ NEREYE TAŞISIN?

Kaymakamlık’tan gönderilen yazı, köy muhtarlarının eline ulaştı. Muhtarlar ise şaşkın! Talimatları köy halkına ilettikleri taktirde tepkinin çok büyük olacağını belirten Çömlekçi Köyü Muhtarı, Mustafa Oral, “Köylümüze bu yasağı nasıl anlatacağız? Bir ahırda bir ya da iki ineği olan, kümesinde üç beş tane tavuk besleyen ve geçimini bu hayvanlardan elde ettiği sütü, yumurtayı satarak kazanmaya çalışan insanlar, bu kararı nasıl uygulasın? Nereye taşısınlar? Herkesin köy dışında arazisi yok ki! Köylüler perişan olacak” diye konuştu. Yakaköy Muhtarı Halil Kıy da, “Bu yasakla birlikte, köylü ineğini, tavuğunu satıp üretimden vazgeçecektir. Başka çare yok. Köylere gidip taze yumurta,süt alma devri bitti” yorumunu yaptı.

KENT KONSEYLERİ UYARMIŞTI
AK PARTİ İL BAŞKANI ‘YALAN SÖYLÜYOR’ DEMİŞTİ!

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu’nun, köylere ilişkin uyarıları gerçek oldu!.. Köylere “Büyük Yürüyüş”ü başlatan ve köylüleri yeni yasalarla ilgili bilgilendirmeye çalışan Hamdi Topçuoğlu’nun bu çabasına, AK Parti İl Başkanı Nihat Öztürk tarafından sert eleştiri gelmişti. Öztürk, “Kent Konseyi Birliği Başkanı olan bir zat, Fethiye’de köylüleri toplamış yalan yanlış bilgiler vererek Büyükşehir’i anlatmaya başlamış. Köylülere, hayvan besleyemeyeceksiniz diyormuş. Bunları korku sardı, yarın öbür gün sizlerin de köylerine gelerek yalan yanlış şeyler anlatmaya başlayacaklar” demişti. Ne var ki, Muğla Kent Konseyleri Birliği ve Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu’nun söyledikleri bir bir gerçek oldu! Köylere giden yazıyı, Çömlekçi Köyü’nde gören Topçuoğlu, “Aylardır söylüyorduk. Ancak inandıramadığımız köylü dostlarımız da oluyordu.  Yazık ki dediklerimiz doğru çıktı” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Yasası’nın kabulü ile birlikte mahalleye dönüştürülen köylerde bundan böyle hayvan beslenemeyeceğini belirten ve yeni düzenlemelerle ilgili köylüleri uyarmak için aylar öncesinden çalışma başlatan Hamdi Topçuoğlu, “Köylünün üretimden gelen gücü bitiriliyor. Bunu defalarca söyledik ancak pek çok kişiyi inandıramadık. Bizi ‘köylüleri yalan yanlış bilgilendirmekle’ itham eden AKP İl Başkanı Nihat Öztürk, bu yazıyı şimdi açıklasın. Biz de anlayalım” şeklinde konuştu.

( Muğla Şehir – www.muglasehir.com )

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.