YerelDoğa MücadelesiManşet

Muğla’da izinsiz çalışan kalker ocağı Valilik kararıyla kapatıldı

0
Fotoğraf: Eşref Atabey

Muğla‘nın Dalaman İlçesi Kapukargın ve Çeştepe Mahallesi‘nde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan ve Tarım İl Müdürlüğü‘nün de onayı bulunmadan faaliyet gösteren kalker ocağının Valilik tarafından geçici olarak kapatıldığı duyuruldu.

Muğla Valiliği, yapılan inceleme sonucunda taş ocağına 150 metre mesafede ekonomik verim çağında ve çok sayıda zeytin ağaçları olduğunu saptadıklarını belirtti.

Çok sayıda zeytinlik alan var

Evrensel’in aktardığına göre Valilik bu alan içerisinde tapu vasfı zeytinlik olarak kaydedilmiş mevcut alanların da olduğunu da aktardı. Kalker ocağı da zeytinlik alan olarak tapulanmış arazi üzerinde bulunuyor. Ayrıca, Muğla Valiliği ilgili yasanın şu maddesini hatırlattı:

Zeytinlik sahalar içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinlerin vejetatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan toz, duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.”

‘ÇED gerekli değildir’ kararı var

Valilik, ocağın faaliyeti hakkında ÇED gerekli değildir kararının bulunduğunu, bu durumda işletmenin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden uygun görüş alması gerektiğini söyledi.

Ancak, böyle bir görüş de alınmadığı için bu taahhüt yerine getirilene kadar işletmenin faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Kapatma tutanağının da en kısa sürede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne gönderilmesi gerektiğini vurguladı.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.