Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Akbelen’de aktivistlerin direnişiyle jandarma barikatının ardındaki izinsiz ağaç kesimi durduruldu

0
Akbelen

Muğla Valiliği tarafından dün (30 Temmuz) yapılan açıklamada, Akbelen Ormanı‘ndaki ağaç kesiminin gün itibarıyla durduğu belirtilse de ormanda küçük ağaçların kesimine devam ettiği belirtildi.

Milas‘taki İkizköy mevkiinde bulunan ve Limak Holding ve IC İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji‘ye ait kömür madeni sahasının genişletilmesi için Anayasa‘ya aykırı ağaç katliamı yapılan ormanda elinde testere olan işçilerin görülmesi üzerine aktivistler bölgeye akın etti.

Aktivistler ve basın mensupları, küçük bir ağacın kesildiğinin görüldüğünü belirterek kesim alanına girmeye çalıştı. Ancak kolluk kuvvetleri aktivistlerin önünde barikat kurarak alana girişlerine izin vermedi.

Aktivistler dün yapılan valilik açıklamasını hatırlatarak izinsiz kesim yapıldığını belirtti ve jandarmanın kesim işçileri yerine aktivistlere müdahalede bulunmasına karşı çıktı.

Ekoloji savunucuları “Yeter artık şirketi koruduğunuz!” diyerek jandarmanın izinsiz ağaç kesenleri korumasına tepki gösterdi.

İşçi ve jandarmadan çelişkili açıklamalar

Kesim işçileri sadece budama gerçekleştirdiklerini söylese de aktivistler ve basın mensupları küçük ağaçların kesildiğini gördüklerini belirtti.

Öte yandan jandarma, kesim işçilerinin alana kendilerinden habersiz girdiğini söyledi. Buna rağmen kesimi durdurmak yerine şirket işçilerini korumaya devam etti ve halkın önünde barikat oluşturdu.

Jandarma, izinsiz kesimi durdurmak isteyen aktivistlere müdahalede bulunduktan sonra “Biz düşman değiliz, lütfen” dedi. Aktivistler ise “Halka değil Limak’a barikat!” sloganları ile kolluk kuvvetlerine çağrıda bulundu.

Direniş ile ağaç kesimi durduruldu

İki aktivist ve bir basın görevlisi, kesimin devam edip etmediğini kontrol etmek üzere testerelerin çalıştığı alana girmek için jandarmadan izin aldı. Aktivistler ile jandarma arasında şöyle bir anlaşma yapıldı: Kesim durdurulduysa aktivistler alkışlarlarla nöbet alanına geri dönecek. Durdurulmadıysa ile hep birlikte durdurulacak.

Ardından jandarma izniyle kontrol için kesim alanına giren iki aktivist ve bir basın mensubu ağaç kesiminin durdurulduğunun müjdesini verdi.

Ekoloji savunucuları alkışlarla alana dönerken jandarmaya sordu:

Kesim az önce de yoktuysa neden önümüzde barikat kurdunuz, neden geçmemize izin vermediniz?

Kesim alanına kontrole giren aktivistlerden İzmir Barosu Başkanı Sefa Yıldız “Çıktığımızda yukarıda kesim elemanları yok idi. Yukarıda şu anda herhangi bir kesim yok. Öncesinde biz orada [nöbet alanında] toplantıdayken bir takım kesimlerin olduğu ile ilgili bilgiler geldiği için buradayız. Fotoğraflarımızı çektik ve aşağı iniyoruz” açıklamasını yaptı.

Nefessiz kalan alanlardan birbirine destek: Akbelen’den Cudi’ye selam

Akbelen’deki doğa katliamına karşı çıkan aktivistler, günlerdir orman yangınlarının sürdüğü Cudi’ye selam göndererek “Akbelen’den Cudi’ye, yeryüzüne özgürlük!” sloganları attı.

You may also like

Comments

Comments are closed.