Doğa MücadelesiManşetYerel

MUÇEP’ten Turizm Kenti Projesi’ne karşı çağrı: Tuzla Sulak Alanı’nı beraber savunalım 

0

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Muğla ili Milas ilçesi sınırları içerisinde yer alan Bargilya Tuzla Sulak Alanı ve Sarıçay Deltası arasında kalan bölgede hayata geçirilmek istenen “Turizm Kenti Projesi”ne karşı bir basın açıklaması yaptı.

Binlerce konut, alışveriş merkezleri ve hatta golf sahalarının da bulunduğu bir Turizm Kenti Projesi için ÇED olumlu kararı verilmişti.

ÇED olumlu kararının iptali isteniyor

Söz konusu iki alanında gerek uluslararası mevzuat (Ramsar, Bern, Barcelona ve Biyoçeşitlilik Sözleşmeleri) gerekse ulusal mevzuat (Çevre Kanunu, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ve Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik) ile koruma altında olduğuna vurgu yapan MUÇEP, ÇED olumlu kararının iptal edilmesini istiyor.

Bu kararın iptali için 1 Temmuz’da dava açan MUÇEP, ÇED olumlu kararının ve projenin ivedilikle iptal edilmesi; hatta bu alanın bir daha benzeri tehditlerle karşı karşıya kalmaması gerektiğini savunuyor.

MUÇEP, tüm bilimsel ve hukuki eksiklik ve hatalara rağmen kabul edilen ÇED Raporu’na dayanak olarak sunulan belge ve imar planları güncel olmadığını da kaydetti.

‘Tuzla’yı tüm değerleriyle beraber savunalım’

Projenin hayata geçmesi durumunda doğal hayatın geri dönülemez bir şekilde yok edileceğinin altını çizen MUÇEP, herkesi Tuzla Sulak Alanı’nı savunmaya davet etti:

Projenin ve dava konusu ÇED raporunun ekolojik, yani doğal, kültürel, toplumsal ve tarihsel olanca değeri ve bağı, dolayısıyla yerel ekonomik dengeleri de geri döndürülemez biçimde yok edeceği, tam da projenin ve ÇED raporunun kendisiyle ortaya konmaktadır. Doğal, kültürel, toplumsal ve tarihsel değerleri ve bağları gerçekçi ve uzun vadeli korumak isteyen, ortak yaşam kültürüne sahip çıkan herkesin bu projeye karşı olacağını biliyoruz.

Bu bağlamda MUÇEP olarak ulusal ve uluslararası hukuka aykırı, ortak yaşam alanlarını, canlıları metalaştıran, odağına sadece sermayeyi, kısa vadeli rantı koyduğu gün gibi ortada olan bu projeye verilen ÇED olumlu kararının iptali için 1 Temmuz’da davamızı açtık. Talebimiz ÇED olumlu kararının ve projenin ivedilikle iptal edilmesi; hatta bu alanın bir daha benzeri tehditlerle karşı karşıya kalmamasıdır.

Burada dile getirdiğimiz ve ayrıca mahkemeye ilettiğimiz pek çok nedenden ötürü alana zarar verecek herhangi bir girişimin engellenmesi adına da yürütmenin acilen durdurulması gerekmektedir. Bu nadir yaşam alanı, onun yuva olduğu binlerce canlı, tarihsel değerler ve ortak yaşam adına çok endişeliyiz. Ülkemiz sınırları içindeki sulak alanların yok oluşlarına ilişkin haberleri neredeyse her gün görürken, Bargilya Tuzla Sulak Alanı’nı birlikte yaşatmaya devam edelim. Tuzla’yı tüm değerleriyle beraber savunalım.”

You may also like

Comments

Comments are closed.