DünyaManşet

Mübarek diktatörlüğü baskıyı ağırlaştırıyor

0
Fotoğraf: Leil-Zehra Mortada

Fotoğraf: Leil-Zehra Mortada

Mısır sokakları bugün geçen iki güne göre daha sakin. Polisin de sokaklarda hiç görünmediği, ancak varlığını giderek daha fazla hissettiren ordunun tanklarıyla ana caddeleri kontrol altında tuttuğu bildiriliyor. Polisin ve askerin olmadığı mahallelerde ise halk oluşturduğu gruplarla hırsız ve yağmacılara karşı kendini koruyor.

Öte yandan eski hava kuvvetleri komutanı Ahmet Şefik’i yeni başbakan ve istihbarat şefi Ömer Süleyman’ı başkan yardımcısı olarak atayan Hüsnü Mübarek’in hükümette yaptığı düzenlemeler göstericilerin taleplerini karşılamaktan uzak. Göstericiler Hüsnü Mübarek’in 30 yıldır süren iktidarını bırakmasını ve serbest seçimler yapılmasını istiyorlar.

Hüsnü Mübarek ise isyanı bastırmak için iletişim ve medyayı sınırlamaya da devam ediyor. Cuma gününden bu yana ülkenin bütün internet iletişimini kesen Mübarek diktatörlüğü bugün de olaylar başladığından bu yana bölgeden en iyi haberciliği yapan Katar merkezli haber kanalı El Cezire’nin Mısır’da çalışma lisansını iptal etti ve stüdyolarının da kapatılacağını bildirdi.

Mısır’ın resmi haber ajansı Mena’nın verdiği haberde, ”Mısır Enformasyon Bakanı, El Cezire televizyonunun Mısır’daki tüm faaliyetlerinin askıya alınmasını, tüm lisanslarının iptal edilmesini ve ülkedeki tüm El Cezire çalışanlarının akreditasyonlarının geri alınmasını emretti” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan El Cezire’nin verdiği haberlere göre gösterilerde ölenlerin sayısı 150’ye ulaştı.

Dün Mısır Ulusal Müzesi’ndeki bazı değerli arkeolojik eserlerin zarar görmesine ve bazı hastanelerin kundaklanmasına neden olan şiddet olayları yaşanmışken bugün polisin ve diğer kamu görevlilerinin sokaklardan çekilmesi, halkın da kendini savunmak zoruna bırakılması bazı yorumcular tarafından hükümetin halk üzerinde yaratmaya çalıştığı yeni bir baskı yöntemi olarak yorumlanıyor.

(Yeşil Gazete)

Al Jazeera ve diğer kaynaklardan derlenmiştir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.