DünyaManşet

Mısır’da rejim sallanıyor

0

Tunus’da yaşanan Yasemin devrimi sürerken sokak göterilerinin sıçradığı Mısır’da da rejim sallanmaya başladı.

Gösteriler 30 yıldır iktidarı elinde tutan Hüsnü Mübarek’in halefi sayılan oğlu Cemil Mübarek’in Londra’ya gtmesi ve muhalif liderlerden eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu başkanı Muhammed El Baradey’in ülkeye dönmesiyle yeni bir aşamaya girdi.

Kahire’de başlatılan rejin karşıtı eylemler İsmailiye ve Süveyş kentlerine de sıçradı. Dün gece saatlerinde bazı kamu binalarının ateşe verildiği duyurulan Süveyş’te bugün de bir polis merkezine saldırı düzenlendi.

İsmailiye’deyse eylemciler ve güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı ve polisin göz yaşartıcı gazlar ile müdahalede bulunduğu eylemler devam ediyor. Eylemlerin üçüncü gününde hayatını kaybeden vatandaş sayısı altıya yükseldi ve yaralıların sayısı bini geçti.

Hüsnü Mübarek’in ardından gösterilerin yeni hedefi haline gelen Cemal Mübarek bugün ülkeyi terk ederek Londra’ya gitti

Mısır’da sokak gösterilerinin ardından dengeler, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun eski başkanı reform yanlısı muhalif Muhammed El Baradey’in lehine dönmeye başladı.

El Baradey’in, “Sokak talep ederse geçiş döneminde iktidara gelmeye hazır olduğunu” söylediği belirtiliyor. Baradey, ülkesinde cuma günü düzenlenmesi beklenen büyük gösteriye de katılacağını söyledi.  Baradey yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in emekliye ayrılma zamanının geldiğini belirtirken, sokak gösterilerine liderlik yapmayacağını, rolünü siyasi değişime öncülük etmek olarak gördüğünü kaydetti. Bu arada, Mısır başsavcısının, ülkedeki hükümet karşıtı gösterilere katılan 40 kişiyi, “rejimi devirmeye” çalışmakla suçladığı bildirildi.

BBC, Radikal ve Bianet’ten derlenmiştir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.