DünyaFoto GaleriManşet

Mısır’da halkın yeni hedefi iktidarı devralan ordu

0

 

Mısır’da 20 gündür Tahrir meydanında bulunan göstericilerle alanı boşaltmalarını isteyen Mısır ordusu arasında gerilim yaşanıyor.

Ordunun çadırları kaldırma girişimiyle birlikte Kahire’nin birçok semtinden muhalifler Tahrir Meydanına hareket etmeye başladı. El Cezire televizyonun haberine göre, Tahrir’de yaşanan gelişmeleri televizyonlardan öğrenen çok sayıda gösterici meydana doğru hareket etti. Askerler meydana doğru hareket ederken, “barış içinde” diye bağıran göstericilerden birkaçının sıra halindeki askerlere direndiğini ifade eden görgü tanıkları, göstericilerle askerler arasında yer yer itiş kakışlar yaşandığını kaydetti.

Binlerce kişinin Hüsnü Mübarek’in istifasına neden olan ayaklanmanın odak noktası olan meydanda yeniden toplandıkları bildirildi.

Ordunun da yeni gelen eylemcilere karşı nasıl tepki göstereceği konusunda kararsız göründüğü bildirildi.

Kahire Garnizonu’nun üst düzey yetkililerinden Muhammed İbrahim Mustafa Ali bugünden sonra meydanda herhangi bir göstericinin kalmasını istemediklerini söyledi.

Kriz sabah saatlerinde askerlerin girişlerini tanklarla kapattıkları meydandaki kampı tahliye etmek amacıyla göstericileri yavaş yavaş alan dışına sürmeye çalışmasıyla başladı.

Askerlere karşı direnirken meydana yüzlerce polisin girdiğini görünce büyük bir gerilim patladı.

Mısır polisi sokak gösterilerini bastırmak için kullandığı şiddet ve genel olarak insan hakları ihlalleri ve kötü muamele uygulamaları nedeniyle yoğun tepki görüyor.

Alana giren polis memurları ise, ”Artık yeni bir Mısır var. Halk ve polis elele” diye sloganlar attı.

Benzer sloganlar göstericiler tarafından ordu ile halkın elele olduğu mesajı vermek amacıyla Mübarek karşıtı eylemlerin zirveye çıktığı günlerde atılmıştı.

Göstericilerin ”defolun, çıkın” sloganlarına önce kayıtsız kalan polis daha sonra meydanı terketti.

Meydanda kalan eylemciler, reformlar konusunda takvim açıklanana kadar alandan ayrılmayacaklarını söylüyor.

Yönetimi devralan ordu ise, “yeni demokratik bir devleti kuracak sivil otoritenin seçimle işbaşına gelmesinin önünü açacak” yeni bir hükümet kurulana dek, şu anki hükümetten görevden kalmasını istediklerini de bildirdi.ülkenin tüm bölgesel ve uluslararası anlaşmalarına bağlı olduklarını açıklamıştı.

Konsey ayrıca uluslararası kaygıları dindirmek amacıyla uluslararası anlaşmalara bağlı kalacağı mesajı da verdi.

Bu açıklama özellikle İsrail’le yapılan anlaşmalara bağlı kalınacağına ilişkin bir güvence olarak yorumlanıyor.

BBC muhabiri Wyre Davis açıklamanın ABD ve İsrail’in kaygılarını dindireceğini belirtiyor.

Bu iki ülkede siyasetçiler Mısır’da iktidar değişiminin 1979 yılında imzalanan Camp David anlaşmasına ilişkin sorunlar çıkarması olasılığından kaygılı.

(BBC ve Radikal’den derlenmiştir)

-Yeşil Gazete-

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.