DünyaManşet

Mısır Ordusu anayasa değişikliği taslağını kabul etti

0

Mısır’da ordu, ulusal referanduma sunulacak anayasal değişiklik taslağını kabul etti.

Önerilen değişikliğe göre devlet başkanı, şimdiki gibi sınırsız şekilde altı yıllık görev süresi için değil, en fazla iki kez dört yıllık görev süresi için seçilebilecek.

Devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, bu ayın başında patlak veren halk ayaklanmasıyla iktidardan düşürülmeden önce beşinci altı yıllık görevini sürdürüyordu.

Değişiklikler, seçimlerin yargısal gözetiminin de yeniden yapılandırılmasını öngörüyor.

Şu anda ülkeyi kontrol eden Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi uzmanlardan oluşan bir ekibe demokratik reform sağlayacak anayasal değişiklikler için danıştı.

Konsey, değişikliklerin, altı ay içinde yapılması planlanan genel seçimler ve Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde referanduma sunulması konusunda söz verdi.

Değişiklikler, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin sınırlanmasını da isteyen Mısır muhalefetinin uzun süredir dile getirdiği taleplerdi.

Ancak değişiklik taslağını kaleme alan komite, Cumhurbaşkanı’nın yetkileri konusunun seçimlerden sonra görüşülmesine karar verdi.

Gelecek Cumhurbaşkanı, bir yardımcı atamak zorunda olacak. Mübarek, iktidarının son günlerine kadar buna karşı çıkmıştı.

Diğer bir değişiklik önerisi ise vatandaşların Cumhurbaşkanlığına aday olma sürecini kolaylaştırıyor.

Değişiklik taslağı kabul edilirse seçimler yargı organları tarafından denetlenecek ve ileriki liderler için ülkeyi olağanüstü halde tutmak zorlaşacak.

Anayasa değişiklik taslağıyla ilgili açıklamadan önce ise Yüksek Konsey, askerî polisin Kahire’nin merkezindeki Tahrir Meydanı’ndaki göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanmasını ve bazı göstericileri sopalarla dövmesi nedeniyle özür diledi.

Göstericiler reformların hızlanmasını ve Ahmet Şefik’in geçici hükümetinin daha kısa süre içerisinde yenisiyle değiştirilmesini talep ediyordu.

Mübarek, 18 gün süren sokak gösterilerinin ardından 11 Şubat günü istifa etmek zorunda kalmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.