DoğaManşet

Milyonlarca balık telef oldu

0
Dinar İlçesi’ndeki meyvesuyu fabrikasından iddiaya göre Menderes Nehri’ne bırakılan kimyasal atık, nehrin geçtiği Denizli’nin Çivril İlçesi’ne bağlı Gökgöl Köyü’nde çevre katliamına neden oldu.
Denizli’nin Çivril İlçesi’ne bağlı Gökgöl Köyü’nden de geçen Menderes Nehri’ne ilk belirlemelere göre Afyonkarahisar’ın Dinar İlçesi’ndeki bir fabrikadan bırakılan kimyasal atık nedeniyle nehir ve Özpekler Alabalık Üretim çiftliğinde bulunan 2.5 milyona yakın alabalık telef oldu.

Dinar İlçesi’ndeki meyvesuyu fabrikasından iddiaya göre Menderes Nehri’ne bırakılan kimyasal atık, nehrin geçtiği Denizli’nin Çivril İlçesi’ne bağlı Gökgöl Köyü’nde çevre katliamına neden oldu. Menderes nehrindeki binlerce balık ve buradan su kullanan Özpekler Alabalık çiftliğindeki yaklaşık 2.5 milyon alabalık telef oldu. Balık ölümlerini gören firma sahibi Osman Özpek, durumu Denizli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Havyancılık Müdürlüğü ile jandarmaya bildirdi. Jandarma ve yetkililer, nehirde ve çiftlikte inceleme başlatıp, balıklarla sudan örnekler aldı. Bölgeye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, örneklerin incelenmesi için labaratuvara gönderdiklerini, balık çiftliğinin dışında da nehirde balık ölümlerine rastladıklarını bildirdi. Ayrıca Kutlu, nehrin geçtiği yerden balık avlanmaması ve tüketilmemesi konusunda da uyarıda bulundu.

ZARAR ÇOK BÜYÜK

Özpekler Alabalık Çiftliği sahibi Osman Özpek, nehre bırakılan kimyasal atık nedeniyle çiftlikteki balıkların yüzde 80’nin telef olduğu belirterek, “Çiftlikteki ve Menderes Nehri’ndeki balıkların telef olmasının nedeninin, Dinar İlçesi’ndeki fabrikaların atıklar olduğunu sanıyoruz. 900 tonluk balık üretim tesisimiz var. Bunların içinde yavru balıklar da bulunuyor. Ürünlerimizi ihraç ediyoruz, telefler bize büyük bir darbe vurdu. Konuyla ilgili yetkili kurumlar inceleme başlattı” dedi.

Gökgöl Köyü’nde camiden anons yapılarak köylülerden nehirden balık tutmamaları ve tüketmemeleri istendi.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.