ManşetEmekTürkiye

Migros depo işçileri zaferlerini kutladı

0
Fotoğraf: DGD-SEN

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) öncülüğünde iş koşullarının iyileştirilmesi için başladıkları direniş dün Haluk Levent‘in arabuluculuğuyla sonuçlanan Migros işçileri, Esenyurt‘taki deponun önünde kutlama açıklaması yaptı. İşçiler, devam etmekte olan Farplas, Yemeksepeti, Aliağa gemi döküm gibi onlarca işçi direnişine selam yolladı, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla halay çekti.

DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar, yaptığı açıklamada “Türkiye’nin her yerinde direnen işçiler burayı duydular. Biliyoruz ki bugünkü kazanımlar kıymetlidir ama yan yana geldiğimizde, birleştiğimizde, birlikte kavga ettiğimizde kazanacaklarımız çok daha kıymetlidir” dedi.

 

“Bugün devam eden tüm direnişlerin ana talebi, yasal hakkımız olan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasıdır” diyen Acar, “Kavgamıza devam edeceğiz, ta ki bu ücretli kölelik düzeni son bulana kadar” şeklinde konuştu.

Direnişin kazanımları

Haluk Levent’in arabulucucluğu ve Migros garantörlüğünde oluşan mutabakatın detaylarını paylaşan DGD-SEN Avukatı Mürsel Ünder konuşmasında direnişe destek verenlere teşekkür etti.

Ünder, ücret zammı, prim sistemlerindeki aksaklıklar ve iş güvenliği sorunlarının çözülmesi şeklindeki talepleriyle başlayan eylem yüzünden 257 işçinin işten çıkarılmasıyla, en temel taleplerinin arkadaşların tamamının işe dönmesi şeklinde değiştiğini anlattı:

“En büyük kazanımımız tüm arkadaşlarımızın hak kaybına uğramadan işe geri dönmesi. Geri dönecek arkadaşların kıdemleri saklı kalacak. İşten ayrılmak isteyen arkadaşlar da ek iki ay ödeme, ihbar ve kıdem tazminatlarını alacaklar, işsizlik maaşından da yararlanabilecekler.”

Migros’un, iş güvenliği ve sağlığının geliştirilmesi yönündeki tüm sıkıntıları gidereceğini de taahhüt ettiğini ekleyen Ünder, prim sistemiyle ilgili sorun olan ve geçimlerine etki edecek sorunlarda büyük ölçüde mutabakata vardık. Ayrıntıları ilerleyen günlerde devam eden görüşmelerde belirlenecek” dedi.

Ünder’in aktardığına göre, her her işçiye aylık 325 lira yapılacak ve işçinin primi dışında alacağı en düşük ücret 5 bin 125 lira olacak.

Ne olmuştu?

İşçiler 257 kişinin işten çıkarılmasının ardından Migros Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ı protesto etmiş, yüze yakın işçi gözaltına alınmıştı. Olayın ardından Haluk Levent, dün akşam işçiler ile yönetim arasında anlaşmanın sağlandığını duyurdu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.