ManşetDoğa MücadelesiEkolojiYerel

Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nden nisan ayı boyunca fidan dikme kampanyası

0

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, bölgedeki ormansızlaştırma faaliyetlerine karşı ağaçlandırma çalışmasına başlayacaklarını duyurdu. Buna göre nisan ayı boyunca bölgede fidan dikme kampanyası yapılacak.

Mezopotamya‘nın uygarlık tarihindeki önemine ve coğrafi özelliklerinin insan hayatındaki önemli toplumsallaşma evrelerine fayda sağladığına dikkat çekilen açıklamada, “Bölgede yer alan ulus-devletlerin savaşlarının yıkımın sonucunda su varlıkları yok ediliyor, ormanlar yakılıp-yağmalanıyor, milyonlarca hektarlık tarım alanı zehirli hale gelip çoraklaşıyor. Savaşlar, coğrafyanın ve doğal varlıkların üstüne yürütülen tahakküm savaşına da dönüşüyor” denildi.

Basra’da sazlıklar yok edilirken, İran’da Urmiye Gölü kurutuluyor, Suriye’de ormanlar bombalanıyor.

Hapsedilen nehirlerin akış yönü ve rejimleri değiştiriliyor

Açıklamada, bölge devletlerinin enerji ve su ihtiyacının bölgedeki su ekosistemini yok ettiğine değinildi:

Dicle, Fırat, Aras ve Munzur nehirlerinin üstüne yapılan baraj ve HES’ler ile vadiler, alt-orta kuşak ormanlık alanlar, tarım alanları, yerleşim yerleri sular altında bırakıldı. Diğer taraftan akış yönü engellenerek hapsedilen su ekosistemi yok ediliyor. Doğal gaz müjdeleri sürerken, termik, jeotermal ve nükleer santral inşaları da devam etmektedir.”

Türkiye ‘de özellikle salgın süreciyle doğa talanınını derinleştiğini belirten Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Cudi, Lice ve Bingöl’de güvenlik amaçlı ağaç kesimlerinin sürdüğünü kaydetti:

“Ağaç kesimlerine “kamu yararı” gerekçe gösterilerek; yönetmelik ve kanunlar değiştirilerek orman alanları yapılaşmaya, turizme, enerji şirketlerine tahsis ediliyor. Sadece son 3 ay içinde yüzlerce hektarlık ormanın, orman vasfı alındı.”

İklim krizinin derinleştiği bu yüzyılda yaşam alanlarının ve kültürel değerlerin yok edilmesi, yönetmeliklerle talanın meşrulaştırılması kabul edilemez.

Yakılan ve kesilen her bir ağaç için  Mezopotamya coğrafyasında
Nisan ayı boyunca fidan dikme kampanyası başlatıyoruz” diyen ekip,
tüm Mezopotamya halklarını, siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını, emekçileri, kadınları, gençleri, çocukları desteğe çağırdı:

“Bulunduğumuz her yerde; evimizin bahçesinden, balkonlarımıza, sokaklarımızdan, okul bahçelerine, köylerimizden ovalara ve dağlara kadar yer, mekan gözetmeksizin ağaçlandırmaya katılmaya davet ediyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.