KadınManşet

Metroda kadınlara bıçakla saldıran Emrah Yılmaz ‘darp edildim’ dedi, tahliye oldu

0

2021 Kasım ayında İstanbul‘da hareket halindeki Kadıköy-Tavşentepe metrosunda elinde bıçakla kadınları tehdit eden ve tutuklanan Emrah Yılmaz, yedi ayın ardından tahliye edildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın hazırladığı iddianamede Yılmaz’ın metroda Sedanur D. ve Nilgün D.’ye bıçak çekerek ağır küfürler ettiği belirtilerek hakkında 18 yıl 3 aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

“Silahla kasten yaralamaya teşebbüs”, “Kasten yaralama”, “Hakaret”, “Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla silahla tehdit” ve “Zincirleme şekilde silahla tehdit” suçlarından yargılandığı mahkemenin bugünkü duruşmasında savcı, sanığın 25 Kasım 2021 tarihinden beri tutuklu bulunduğunu ve hazırlanması beklenen raporun halen mahkemeye ulaşmadığını belirterek sanığın tahliyesini talep etti.

Tutuklandığında tehdit, hakaret mala zarar verme gibi 20’ye yakın suç kaydı olduğu ortaya çıkan Emrah Yılmaz’ın, daha önce babasına bıçakla saldırdığı, kız kardeşini kaçırdığı ve annesini rehin aldığı ancak serbest bırakıldığı belirlenmişti.

Tüm topluma yönelik suç işledi

Sanık Emrah Yılmaz şu savunmayı verdi:

“Ben müştekiyi uyardım ancak olay anında bir sürü kişi geldi araya girdi.  Olayla hiç alakası olmayan Senanur D. olaya müdahil olmuş. Toplumu galeyana getirmiş, insanları benim üzerime saldırtmıştır. Ben bu insanlardan darbe aldım ayrıca Senanur da bana tekme atmıştır. Kamera kayıtlarına yansımadığı için ben suçlu konuma düştüm. Kendisi duruşmaları da takip etmemektedir. Benim elimde o gün bıçak olmasaydı, tekme atsaydım attığım tekmeyi de silah sayacaklardı ancak müştekinin fiziki müdahalesi hiçbir şekilde yargılamaya konu olmamıştır. Tahliyemi talep ediyorum. Beni darp edenler ve video kaydına alanlar dışarıda geziyorlar. Ben tutukluyum bu adil bir durum değildir.”

Sanık, daha önce de ‘kendisini korumak için bıçak çıkardığını’ iddia ederek bıçakla saldırdığı anne-kızdan şikayetçi olmuştu.

Şikayetçilerin avukatı Birsen Baş Topaloğlu ise sanığın darp raporu olmadığına ve geçmişindeki suçlara dikkat çekti:

“Sanığın cezai ehliyeti tamdır, savunmaları asılsızdır. Sanığın darpla ilgili bir raporu yoktur. Videoda kıyafetlerinde bir çekiştirme olduğuna dair bulgu bile yoktur. Sanık hala kendisini suçlu görmemektedir. Suç geçmişinde benzer suçlar olduğu da açıktır, suç işlemeye açık bir yapıya sahiptir. Sadece müştekilere değil tüm topluma yönelik bir suç işlemiştir” dedi.

Sanığın serbest kalması durumunda müştekiler üzerinde baskı kuracağını söyleyen Avukat Topaloğlu, müvekkillerinin kadın olduğu için böyle bir durumdan çekindiklerini kaydederek Emrah Yılmaz’ın tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.

Fotoğraf: Demet ARAN / csgorselarsiv.org

Mahkeme ara kararında sanığın tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önünde bulundurup ve delillerin çoğunun toplanmış olduğunu, sadece dosyada kamera incelemesi yaptırılacağını söyleyerek Emrah Yılmaz’ı hakkında haftada iki gün imza ve yurt dışına çıkmamak şeklindeki adli kontrol tedbirleriyle tahliye etti.

Ne olmuştu?

24 Kasım 2021’de Kadıköy-Tavşantepe metrosu Bostancı duraına yanaştığı sırada elinde bıçak olan Emrah Yılmaz, etrafa küfürler savurarak önce bir kadının üzerine yürüdü ardından trenden inmişti. Daha sonra tekrar küfürler ederek trene binen ve elindeki bıçağı tartıştığı kadına doğru sallayarak, yanına çağırıp küfürler eşliğinde “Suratını keserim senin” diyerek kadını tehdit etmişti.

Diğer yolcular tarafından cep telefonu kamerasına kaydedilen olay sosyal medyada kısa sürede büyük tepki toplamış, videosu çok kez paylaşılan saldırgan evine yapılan baskın ile gözaltına alınmıştı.

Önceki savcı ‘kadınların özgürlüğüne saldırıdır’ demişti

Tutuklanmak üzere sev edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nde Cumhuriyet Savcısı Fatmagül Yörük sevk yazısında, şöyle demişti:

“Kent yaşamında insanların topluca bir arada bulundukları etkinlik alanları, toplu taşıma araçları ve durakları ile buna benzer yerlerin kişilerin can, mal ve cinsel güvenlikleri açısından daha emin mahaller olduğuna dikkat çekmişti: “Bu yerleşik sosyal kabul ile beraber şüphelinin eyleminin yalnızca müştekilere yönelik değil, o anda trende bulunan yolcuların hatta tüm kadınların özgürce yaşama, sokakta bulunma ve hayatlarına devam etme haklarına saldırıdır.

 

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.