Ekolojik Yaşam

“Metal kaşık kullanmanın yemeği bozacağı doğru mu?”

0

tahtakasikSoru

Selam Güneşin,

Gıda farkındalığı arttıkça dile getirilen önerilerden biri bu. Sözlü aktarılan bilgilerin inciğini cinciğini çıkarmayı severim, bu konuyu araştırmaya da senden başlayayım dedim.

Metal kaşık kullanmanın yemeği bozacağı, tadını mı kaçırır, vitaminini mi öldürür, ömrünü mü kısaltır bilemem, iddia ediliyor, doğru mu?

Kazan kepçe bir şey kaynatıyorum misal, arkadan müdahale geliyor: “Tahta kaşık kullansan daha iyi olurdu.” Ama kazan da çelik, onu değiştirmeden kaşığı değiştirsem bir işe yarar mı? Hem ben sebzeleri de bıçakla doğradım?

İçinde beklemesiyle mi alakalı bunun zararı? Yoksa tılsımlı gibi mi? Kaşığı soktun büyüsü bozuldu gibisinden? “Yoğurda metal kaşık değdirirsen o yoğurt sulanır” diyen var.

Her gıda için geçerli mi? Ekmek mayası mesela. Bakteri bu sağı solu belli olmaz, zaten zor zanaat maya beslemek, keyfi kaçmasın diye yaklaştırmıyoruz biz kendisini yemek takımına.

Çeşit çeşit metal var sonra, o iş ne olacak?

Lezzetli günler dilerim,

Rumuz: Kendin Pişir Kendin Ye

 

Yanıt

Sevgili Kendin Pişir Kendin Ye,

Bu sorunu soralı bayağı bir zaman oldu, ben cevaplayana kadar kimbilir ne yoğurtlar sulandı, ne reçeller kaynadı… Kusuruma bakma, işte güneşinesor’un da soracağı birileri, bir yerleri var elbet.

Bu metal konusu bayağı incelikli bir konu. Mesela bal da metal kaşıkla alınmaz. İlla ya tahta, ya da o beğenmeyip burun kıvırdığımız plastik.

Ben de kısa bir araştırma yaptım senin için, çok dişe değer bir sonuç bulamasam da (illa ki vardır, bana rastgelmemiştir), okuduklarımın bütününden çıkardığım sonucu paylaşayım:

Metal elbette kimyasal reaksiyona teşne bir madde. Nerede asit, baz, alkol görse gönlü kayar. Metal’in hangi metal olduğuna göre de değişir elbette ama, genel kural sanırım şöyle: İçinde herhangi bir reaksiyon olan gıdaya (mayalar buna dahil), yoğun kimyasal bileşikler bulunan gıdaya (örneğin bal buna dahil), reaksiyon sırasındaki gıdaya (reçeldir, salçadır) metal değdirme.

Ha, diyeceksin kazan ne olacak? Burada da kilit “karıştırma” eyleminde. Karıştırma eylemi bir çeşit reaksiyon başlatıcı, çoğaltıcı sayılıyor. Kaldı ki eskiden kalaylı bakır kazanlar bu iş için tercih edilirmiş en çok. İşin ilginç yanı, bakır düz haliyle zehirleyici etki yaparken kalaylıyken herhangi bir metalden çok daha sağlıklı.

Salataya gelince, bambu bıçaklar çıktı şimdi, marul kıvırcık gibi malzemeleri onlarla kesmek veya elle parçalamak en doğrusu. Diğerleri için el mahkum bıçakla keseceksiniz ama kırt kırt yemek de iyi bir fikir olabilir, dişlere de iyi gelir.

Bu arada, şunlar da var:

  • Demir döküm tencerelerin pişerken gıdanın değerini artırdığı söyleniyor, tavsiye ediliyor. Kullanım sonrası yıkanıp kurutulmalı ve zeytinyağı gibi bitkisle bir yağ ile yağlanmalı, paslanmaması için.
  • Ahşap kaşıkların mutlaka çok tizit kullanılması gerektiğini, özenle temizlenmesi ve mutlaka kurutularak saklanması gerektiği söyleniyor. Asla bulaşık makinasına atılmamalı.
  • Toprak kapların da her kullanımdan sonra muhakkak çok özenle temizlenmesi ve kurutulması gerektiği ifade ediliyor.

Belki bu yazıyı okuyup bu konuda bilgi sahibi olan niceleri öneriler getirirler…

Sağlıklı mutfak üretimleri diliyorum.

Güneşin

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.