ManşetEditörün SeçtikleriEkolojiKent

Mersin’de polipropilen tesisi için, ilk bilirkişi incelemesi yapıldı: Mersinliler tepkili

0

Haber: Abidin Yağmur

Mersin‘in Karaduvar Mahallesi‘ne kurulmak istenen polipropilen tesisi hakkında halk, çevre örgütleri, baro ve siyasi partilerin açtığı davalarla ilgili atanan bilirkişi heyeti, ilk keşif çalışmasını yaptı. 

Bilirkişi heyetinin proje sahasına geldiği saatlerde çok sayıda Mersinli de arazinin sahibi Toros Gübre fabrikası girişinde toplanarak projenin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Topluluk burada “Mersin halkı olarak yaşam hakkımızı koruyoruz. Karaduvar’da polipropilen istemiyoruz” yazılı pankart açtı.

Bilirkişi heyetinin, zemin, yerleşim, projenin tarım alanlarına mesafesi, bölgedeki rüzgar yönlerine ilişkin yaptığı keşfin sonuçları daha sonra rapor haline getirilecek. 

Mersin’deki çevre örgütleri, baro ve siyasi partiler, kurulmak istenen polipropilen tesisinin tarım ve yerleşim alanlarının arasında olduğu için insan sağlığını, doğal yaşamı ve tarımı olumsuz etkileyeceği görüşünde.  Tesisin 50 kilometre çapında bir alanı etkileyeceği, olası bir kazada 26 ton TNT’ye eşdeğer bir patlamanın olabileceği de çevrecilerin iddiaları arasında. Bu iddialar, polipropilen tesisinin ÇED raporuna karşı açılan idari davalar kapsamında proje sahasında inceleme yapan mahkeme heyeti ve bilirkişi heyetine de sunuldu.

Tekfen Holding’e ait Toros Gübre bünyesindeki bir arazinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesine ve arazide polipropilen tesisi için ÇED olumlu raporu verilmesine karşı iki  ayrı idari dava açılmıştı. Mersin İdare Mahkemesi’nde görülen davalar kapsamında bir bilirkişi heyeti görevlendirilmişti. 

Davacılardan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan,  “Bu bölgede gübre, krom ve soda fabrikaları zaten çevreyi kirletiyor. Bu bölge bir de polipropilen tesisinin yükünü kaldıramaz” dedi.

‘Hakkımızı, hukukumuzu arıyoruz’

Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi de “Kimseyle inatlaştığımız yok. Hakkımızı, hukukumuzu korumaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ise, insan sağlığını önceleyerek hem tesisin ÇED raporuna karşı, hem de Karaduvar mahallesindeki bir alanı ‘özel endüstri bölgesi’ olarak tanımlayan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne karşı iki ayrı dava açtıklarını söyledi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Aycan Özkan da, “Olası bir kazada 26 ton TNT’ye eşdeğer bir hasar yaratacak bu tesisi istemiyoruz” ifadelerini kullandı. 

 ‘Akla zarar bir durum’

Bu tür yatırımları planlarken bilim insanlarının görüşlerine, yöre halkının sesine kulak vermek gerektiğini belirten CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay şunları söyledi:  “Bunu yapmazsanız yaptığınız işin sonu felaket olur. Polipropilen tesisi en yakın yerleşim alanına 60 metre mesafede olacak. Böyle bir şey olabilir mi? Akla zarar bir durum. Polipropilen kimyasal bir tesistir ve özel bir alanda kurulması gerekir. Burada kurarlarsa Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli ve Tarsus ilçeleri etkilenir. Onun için bu projenin iptalini istiyoruz.” 

HDP Mersin İl Eş Başkanı Mehmet Alış da, Mersinlilerin polipropilen tesisine karşı verdikleri mücadelenin içinde yer aldıklarını vurguladı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.