Mersinde elektriğini güneş enerjisinden sağlayan fabrika

MERSİN’in Akdeniz İlçesi’nde faaliyet gösteren Eren Tarım, fabrikanın çatısına kurulan güneş enerjisi santrali ile kendi elektriğini üretiyor.

7...

Eren Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, 4 kıtadan 60 ülkeye narenciye ürünleri ve sebze ihraç ettikleri fabrikanın çatısında 5 bin metrekarelik bir güneş santrali kurduklarını söyledi. 550 bin Euro bütçeli proje için Kırsal ve Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan 400 bin TL’lik destek aldıklarını belirten Çakır, “Fabrikamızın çatısı 12 bin metrekare. Bunun 5 bin metrekaresine güneş enerjisi panelleri kurduk. Devlet lisanssız olarak 1 Megawatt’a kadar elektrik üretimine izin veriyor. Biz 500 kw elektrik üretim yapıyoruz” dedi.

“300 gün güneş gören bölgede nükleer santral kurulması yanlış”

Mersin’de, tarımın ve turizmin olduğu bir yerde nükleer satral kurulması kesinlikle yanlış diyen Çakır, “300 gün güneş gören bir bölgede, güneş ile her şey yapılabilecekken nükleere gerek olmaması lazım. Güneş kalitesinin çok iyi olduğu Türkiye’nin her bölgesinde bu güzel güneşi kullanmamız lazım. Van’da da, Konya’da da, İç Anadolu’da da güneş kalitesi çok iyi. Buralarda güneş enerjisi sistemleri kurulabilir. Devletimizde bu konuda destek veriyor ve 10 yıl süre ile üretilen elektriği alma garantisi veriyor. Bu sistem konutlarda da kullanılır ve yaygınlaşırsa nükleer santrale hiç gerek kalmaz. Güneş enerjisi sistemleri olduğu sürece nükleere karşı alternatiflerimiz her zaman var. Zaman içerisinde tüm kapalı alanlarımı güneş enerjisi sistemleri ile donatacağım.” diyerek sözlerini noktaladı

Kurdukları sistem sayesinde fabrika içerisinde tüketilen elektriğin tamamını üretebildikleri kaydeden Çakır, “Bizim yıllık elektrik tüketimimiz yaklaşık 190 bin TL. Kurduğumuz bu güneş santrali ile yıllık yaklaşık 200 bin TL’lik elektrik üreteceğiz. Fazlasını da devlete satma imkanımız var. Hem çevreci hem de maddi açıdan çok avantajlı bir proje. Mersin’de 300 gün güneş görülüyor. Çatılarımızın hepsi boş ve güneşimiz boşa gidiyor. Proje kendini normal şartlarda 8 yılda amorti ediyor” diye konuştu.

(Interajans)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR