Editörün SeçtikleriManşetTarım-Gıda

Mersin’de dara düşen çiftçi limon ağaçlarını söküp biyokütle ve kömür fabrikalarına satıyor

0

Haber: Abidin YAĞMUR

*

Mersin, Tarsus ve Adana’da bahçede limonun kilosu 1 TL’nin altına düştü. Ancak çoğu yerde alıcı dahi yok. Çiftçi limon ağaçlarını dallarında meyveleriyle birlikte sökmek zorunda kaldı. Bu ağaçlar da ya biyokütle enerji tesislerine ya da mangal kömürü fabrikalarına satılıyor.

Gübre, sulama, ilaç, mazot, işçilik maliyetlerindeki yükselişe bu yıl ihracat pazarlarının daralması, savaşların ve deprem felaketinin etkisi de eklenince limon fiyatlarında keskin düşüşler yaşandı. Fiyattaki düşüşe rağmen birçok çiftçi bu fiyata bile alıcı bulamıyor. Belli bir dönemde hasat edilip kesilmesi gereken limonlar dalında kaldığı için çiftçiye tek çare olarak bahçelerini sökmek kalıyor.

Çiftçiler, yeniden limon yetiştiremeyecekleri için bahçelerini söküyor. Sökülen bahçelerin yerine yeni bir meyve bahçesi yapmak içinse en az beş yıl gerekiyor.

‘Ağaçlar ton başına 550 lira+KDV şeklinde satılıyor’

Sosyal medyada ağaç söküm işi yapan firmaların reklamları da hızla yayılmaya başladı. Mersin’de bahçe söküm işi yapan 15 firma olduğunu söyleyen bir girişimci, en çok bahçe söküm talebinin Tarsus ve Adana bölgesinden geldiğini ifade etti.

Limon bahçelerini söktürmek isteyen üreticilerin arazi temizliği karşılığında 4-6 yaşındaki fidanlarını söküm işi yapan kişilere hibe ettiğini belirten girişimci, “Bu yaşlardaki limon ağaçları biyokütle enerji santrallerine götürülüyor ve ton başına 550 lira+KDV şeklinde satılıyor. 20-25 yaşındaki ağaçlarını söktürmek isteyen üreticiler ise bu ağaçlarını söküm işi yapan kişilere tonu 1000 liradan satıyor. Bu ağaçlar daha sonra mangal kömürü üretim yerlerine 1800 ile 2000 TL lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor” dedi.

‘Tek gündemimiz limon’

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, “Bakanlığın bir an önce ihracata teşvik vermesi lazım. En az 2 lira 50 kuruş seviyesinde kilo başına ihracata teşvik verilmesi lazım ki biraz piyasa hareketlensin. Yoksa limon üreticisi bu yıl da perişan” dedi.

Üreticinin topraktan para kazanmadığı için tarlasını satmaya başladığını söyleyen Yılmaz, bu günlerde tek gündemlerinin limon olduğunu dile getirdi.
Yılmaz, “Narenciyede sorun devam ediyor, geçen yıla göre limonda rekolte eksikliği bile var. Rekolte eksikliği olmasına rağmen satılmıyor. Kaldı ki portakalda yüzde 100 rekolte fazlalılığımız var. Biri bitmeden diğerini düşünüyoruz. Limonda en az 2 lira 50 kuruş seviyesinde kilo başına ihracata teşvik verilmesi lazım ki biraz piyasa hareketlensin. Bir an önce bakanlığın ihracata teşvik kararını verip açıklaması lazım ki en azından ihracatçı biraz hareketlensin ve meyve dalında kalmasın” ifadelerini kullandı.

Deprem ve savaş üreticiyi etkiledi: Limon çöktü

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin de “Dışarıda bir pazarımız yok, pazarımız daraldı. Savaşlar bizi çok etkiledi. Geçtiğimiz yıl depremin olması üretimi etkiledi. Ürünlerimiz Antakya’daki depolara gönderilip, orada işlenip Antakyalı ihracatçılarımız tarafından yurtdışına gönderiliyordu. Ama şimdi oradaki fabrikalar da yıkıldı onlar da geçen yıl sezonun ortasında limon alamadılar limon çöktü. Bu yıl nasıl olacak bilmiyorum” şeklinde konuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.