ManşetYerel

Mersin Üniversitesi öğrencileri direnişte, “Eğitim haktır engellenemez”

0
Öğrenciler eğitim haklarını geri alana kadar direnmekte kararlı

Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü’nde ikinci yarıyılın başladığı 10 Şubat Pazartesi gününden beri kampüse girişlerine izin verilmeyen 27 öğrenci kapı önünde kurdukları çadırda direnişlerini sürdürüyor. Yeşil Gazete olarak sorunu yerinde öğrenmek için yanlarına gittik ve okula alınmayan 27 öğrenci arasında bulunan İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü son sınıf öğrencisi Özer İnal‘dan yaşananlar hakkında bilgi aldık.

18 Şubat'da gerçekleşen yürüyüşe 500 öğrenci ile 30 kadar öğretim görevlisi katıldı Foto: Öğrenci Kolektifi Facebook sayfasından alınmıştır

18 Şubat’da gerçekleşen yürüyüşe 500 öğrenci ile 30 kadar öğretim görevlisi katıldı Foto: Öğrenci Kolektifi Facebook sayfasından alınmıştır

19 Aralık 2013’de öğrencilerin bir arkadaşlarının üniversitenin ihmali sonucu trafik kazasında hayatını kaybettiği iddiası ile rektörlüğü işgal ettikleri gerekçesiyle başlatılan soruşturma süresince tedbir amaçlı okuldan uzaklaştırıldığı beyan edilen 27 öğrenci 10 Şubat günü başlayan ikinci yarı yıl için okullarına geldiklerinde üniversiteye alınmadı. 12 Şubat’da üniversite önünde oturma eylemi başlatan öğrenciler 17 Şubat 2014 Pazartesi günü de giriş kapısının yanında çadır kurarak direnişe geçti.

Üniversite önünde çadır kurup direnen öğrenciler Rektör Süha Aydın ve Rektör Yardımcısı Yüksel Özdemir için besteledikleri şarkıları söylediler

18 Şubat Salı günü Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü Rektörlük binası önünde saat 12:00’de toplanan 500 kadar öğrenci ile 30’u aşkın Eğitim-Sen üyesi öğretim görevlisi okuldan tedbir amaçlı uzaklaştırıldıkları iddia edilen 27 öğrenciye destek amacı ile Fen-Edebiyat Fakültesi önünde buluştukan sonra Rektörlük binasına geçti. Rektör ile görüşmek isteyen grup bu isteklerinin geri çevrilmesi üzerine rektörlükten okulun giriş kapısına kadar yürüyerek direnişteki öğrenciler ile buluştu ve burada bir basın açıklaması okudu.

Direnişteki öğrencilerden Özer İnal, Yeşil Gazete’ye gelişmeleri anlattı

Öğrenciler eğitim haklarını geri alana kadar direnmekte kararlı

Öğrenciler eğitim haklarını geri alana kadar direnmekte kararlı

Yeşil Gazete olarak yaşanan bu süreç ile ilgili ayrıntılı bilgi almak amacı ile direnişteki öğrenciler ile buluştuk ve İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü son sınıf öğrencisi Özer İnal ile kampüs girişinin önünde buluşarak kendisinden bilgi aldık.

Özer İnal yaşanan bu sürecin 10 – 20 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleşen Akdeniz Oyunları’nda sporcuların kalması için yapılan ve oyunlar sonrasında da KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) tarafından öğrenci yurdu olarak hizmete sokulan 3500 kişilik yerleşkenin şehirden uzak olması ve öğrencilerin tüm talep ve şikayetlerine karşın trafik işaret ve işaretçilerinin devreye sokulmaması sonucu 17 Aralık 2013’te 19 yaşındaki Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencisi Bahar Salim‘in trafik kazası sonrası hayatını kaybetmesi sonrası 19 Aralık’ta rektörlüğün işgal edilmesi ile başladığını belirtiyor.

Mersin Üniversitesi'nde yaşananları direnişteki öğrencilerden Özer İnal ile (siyah ceketli) konuştuk

Mersin Üniversitesi’nde yaşananları direnişteki öğrencilerden İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü son sınıf öğrencisi Özer İnal ile (siyah ceketli) konuştuk

Rektörlük işgali sırasında Rektör Süha Aydın‘ın üniversitede olmaması nedeniyle Rektör Yardımcısı Yüksel Özdemir ile görüştüklerini, Özdemir’in 14 maddelik şartlarının hepsini kamuoyu ve basın önünde kabul edip imzaladığını söyleyen İnal, bu şartlar içerisinde işgale katılan öğrencilere soruşturma açılmaması maddesinin de bulunduğunu ancak şu anda 121 öğrenciye bu işgal gerekçe gösterilerek soruşturma açıldığını, 27 öğrencinin de “tedbir uygulaması” içine dahil edilerek eğitim haklarının engellendiğini öne sürüyor.

Tedbir uygulamasının 18 Şubat 2012 tarihli yeni YÖK kanunu sonrası gündeme getirildiğini vurgulayan İnal, ilgili kanundaki “tedbir uygulaması”nın her üniversitenin insiyatifine bırakıldığını, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü’nün de bu uygulamayı kendi insiyatifi ile eğitim hakkını engellemek maksadı ile yürürlüğe koyduğunu iddia ediyor.

Rektörlükten yazılı açıklama

Mersin Üniversitesi Rektörlüğü'nün Özer İnal'ın dilekçesine verdiği yazılı yanıt

Mersin Üniversitesi Rektörlüğü’nün Özer İnal’ın dilekçesine verdiği yazılı yanıt

14 Şubat 2014’de rektörlüğe ve öğrenci işleri daire başkanlığına konu ile ilgili yazılı olarak verdiği dilekçeye, “Üniversitemizde 18.12.2013 – 19.12.2013 tarihlerinde meydana gelen Rektörlük binasının işgalini içeren olayları başlatan, gelişmesini sağlayan ve yönlendiren öğrenciler için soruşturma süresince tedbir uygulanması isteği Rektörlük Makamının 7.2.2014 tarihli onayı ile uygun görülmüştür” şeklinde yanıt verildiğini belirten Özer İnal, aynı yanıtda, “Üniversite Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na vermiş olduğunuz ilgi (b) dilekçenizle de ders kayıt hakkının engellenmesi/dondurulması ile ilgili durumun tarafınıza verilmesi istenilmektedir. Yukarıda belirtilen tedbir kararı uyarınca ders kayıtlarınız durdurulmuştur. Tedbir kararının süresinin bitiminde kayıtlarınız tekrar açılacaktır” dendiğini ancak süresi belli olmayan soruşturma sonucu tedbir kararı kalktığında devamsızlık nedeniyle eğitim haklarının ellerinden alınmasından endişe duyduklarını söylüyor.

Üniversite yönetimine hitaben, “Öğrencine sahip çık” kampanyası

Üniversite öğrencilerinden Mesut Arslan’ın, Change.org üzerinden Üniversite yönetimine hitaben, “Öğrencine sahip çık” başlığı ile bir imza kampanyası da başlattığını sözlerine ekleyen Özer İnal, şu ana kadar 400 kişinin imza attığı kampanyaya katılımın artmasını beklediklerini vurguluyor.

İmza kampanyasına buradan katılmak mümkün

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.