Doğa MücadelesiManşetYerel

Mermer ocağı yüzünden mağdur olan köylüler, kışı evlerinden uzakta geçirdi

0
Fotoğraf: Yusuf Yavuz

Isparta‘nın Sütçüler ilçesinde mermer ocağının döktüğü molozlar yüzünden heyelan riski oluşması sebebiyle evleri boşaltılan Yeşilyurt köylüleri, kışı yakınlarının yanında ya da öğrenci yurdunda geçirdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı‘nın (AFAD) yaptığı konteynerlerde yaşamak istemeyen köylüler, “Biz evlerimizin yapılması için bir yer seçtik, orası da mermer ocağı ruhsatının içindeymiş. Sağımız solumuz mermer ocağı, geri kalanı orman. Bir yere gidiyoruz, ‘mahalleli sizi istemiyor’ diyorlar. Biz mermer ocağının dibinde kaldık. Bir an önce bizim sorunumuz çözülsün istiyoruz” dedi.

Yeşilyurt köyünde dokuz mermer ocağı faaliyette

Yusuf Yavuz‘un haberine göre, Sütçülerliler Dayanışma Platformu, şubat 2021 tarihiyle Yeşilyurt köyünde toplam dokuz mermer ocağının faaliyette bulunduğunu açıkladı.

Üç yeni mermer ocağının daha açılması beklenirken, beş yeni ruhsat sahası da ihaleye çıkarılacak.

Toplam 360 mermer ocağı ruhsatının verildiği Sütçüler ilçesinin, önemli bir kısmının madencilik faaliyeti için kullanıldığı ifade ediliyor.

Köylüler, evlerini terk etmek zorunda kaldı

Köye bağlı Mandallar Mahallesi’nde yıllardır faaliyet gösteren mermer ocaklarının döktüğü tonlarca mermer atığı, köylülerin tarım arazilerine ve evlerine zarar vermiş; oluşan basınç sebebiyle de zeminde kaymalar meydana gelmişti.

Sorunun çözülmesi için geçtiğimiz ocak ayında Sütçüler Kaymakamlığı‘na başvuran köylüler, daha sonra evlerinden çıkmıştı.

28 aileden evlerinin boşaltılması istenirken, ailelerin bir kısmı yakınlarının yanına, bir kısmı da öğrenci yurduna yerleşmişti.

Ancak, aradan yaklaşık bir buçuk ay geçmesine rağmen, köylüler mağduriyetlerinin giderilmediğini söyledi.

Fotoğraf: Yusuf Yavuz

Mahallenin boşaltılmasına neden olan mermer ocaklarına yönelik bir yaptırımın yapılmamasından şikayet eden köylüler, mahallenin afet bölgesi ilan edileceğini belirtti ve uğradıkları zararın tazmin edilmesini istedi.

Köylüler, ev yapmak için arazi bulamıyor

Köylüler, kendilerine yeni ev yapılması için buldukları arazinin başka bir mermer ocağının ruhsat sahası içinde kaldığını belirtiyor.

Mağdur bir köylü, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Biz bir yer seçtik orası olmadı. Muhtar, ‘Orası benim ruhsat sınırımın içinde kalıyor ama sorun değil’ dedi. Daha sonra çevirdi ‘Ben 5-6 yıl sonra mermer keserim buradan’ dedi. Biz de ’10 yıl sonra buradan da göçüreceksiniz, ne anlamı kaldı o zaman’ dedik. ‘Olabilir’ dedi. Burada, muhtarda ki yetki kaymakam da yok, biz böyle görüyoruz.”

Bölge sakinleri, sorunlarını konuşmak için Isparta Valiliği‘nden randevu talep ettiklerini, ancak olumlu yanıt alamadıkları kaydetti.

Fotoğraf: Yusuf Yavuz

Afet bölgesi ilan edilebilir

Resmi kaynaklar ise, Yeşilyurt köylülerinin mağdur edilmemesi için her türlü tedbiri aldıklarını kaydetti.

Yeşilyurt köyünde zeminde kaymalar, evlerin duvarlarında ise çatlakların oluştuğu Mandalar Mahallesi ile ilgili hazırlanan rapor, İçişleri Bakanlığı aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı’na iletildi.

Yapılacak değerlendirmelerin ardından mahalle, afet bölgesi ilan edilebilir. Afet bölgesi ilan edilmesi durumunda ise bu alanda konut ya da iş yeri inşa edilemeyecek ve hiçbir şekilde yerleşime izin verilmeyecek. Uygun görülmesi halinde köylülerin tapulu arazilerinde tarımsal üretim yapmalarına izin verilebilecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.