Merkez müdahale etti, dolar 1,85’e düştü

Rekor üstüne rekor kıran dolara Merkez Bankası‘ndan doğrudan müdahale geldi. Piyasaya döviz satan Merkez, doları 1,85’e çekse de kur yeniden 1,88’e çıktı.

Rekor üstüne rekor kıran dolara Merkez Bankası müdahale etti.

Merkez Bankası, dolar satarak piyasaya doğrudan müdahalede bulundu. Merkez Bankası, bundan böyle ihale saati öncesinde dövize doğrudan müdahale edilen günlerde de ihale düzenlenmeye devam edileceğini açıkladı.

Merkez Bankası’nın saat 13.10’daki müdahalesiyle dolar/TL 1,91’den 1,8510’a kadar geriledi. Bir başka deyişle kurda 6 kuruşluk hareket yaşandı. Ancak kur daha sonra yeniden 1,88’e çıktı.

‘EN AZ 1.5 MİLYAR DOLAR SATTI’
İşlemciler, Merkez Bankası’nın piyasaya müdahaleyle sattığı döviz miktarının 1.5 milyar dolar civarında olduğunu belirtiyor. Merkez Bankası döviz satış ihalesi yoluyla da 750 milyon dolarlık satış yaptı. Toplamda piyasaya 2.2 milyar dolarlık satış yapılmış oldu.

DÜN REKOR KIRMIŞTI
Dolar gün içinde 1,9185’e kadar yükselmişti. Dolar dün 1,9230 TL ile tüm zamanların rekorunu kırmıştı.

MÜDAHALE YAPARKEN AÇIKLAMA GELDİ
Merkez Bankası, döviz piyasasında satış yönünde doğrudan müdahale ederken bir açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada, döviz satım ihalelerine ilişkin 4 Ağustos 2011 tarihinde yapılan basın duyurusu ekinde yer alan Döviz Satım İhale Esasları çerçevesinde ihale saati öncesinde Merkez Bankası’nca dövize doğrudan müdahale edilen günlerde ihale düzenlenmeyeceğinin belirtildiği hatırlatılarak, “22 Aralık 2011 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısını takiben 26 Aralık 2011 tarihinde yapılan basın duyurusu ile uygulanmaya başlanan strateji doğrultusunda bundan böyle ihale saati öncesinde Merkez Bankası’nca dövize doğrudan müdahale edilen günlerde de ihale düzenlenmeye devam edilecektir” denildi.

Açıklamada TCMB’nin 5 Ağustos 2011’den itibaren gerek gördüğü günlerde döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmaya başladığı da ifade edildi.

(NTV)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Borsada fosile yatırım finansal risk yaratıyor, öncelik yenilenebilir enerji olmalı’

BIST100 Endeksi’nin karbon riskine maruz kalma oranı yüzde 11,3 olarak açıklanan SEFİA raporunda, varlıkların piyasalardan kaynak sağlayamama riskine dikkat çekiliyor.

Yeşil Düşünce’den 14. Yeşil Ekonomi Konferansı: Türkiye yeşil dönüşümde nerede?

Yeşil Düşünce Derneği'nin gerçekleştireceği 14. Yeşil Ekonomi Konferansı', 4 Eylül'de Postane'de gerçekleştirilecek. Konferansta uzmanlar Türkiye'deki yeşil dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını tartışacak.

Avustralya’da ev sahipleri iklim risklerinden sigorta masraflarını karşılayamaz hale geldi

Avustralya'daki ev sahiplerinin iklim krizinin risklerine karşı sigortaları artık karşılayamaz hale geldiğini ortaya koyan yeni bir rapor, iklim kriziyle bağlantılı doğal afetler nedeniyle artan sigorta primlerinin daha da artacağını söylüyor.

Almanlar balkonlarındaki güneş panelleri ile iklim krizine karşı mücadele ediyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan elektrik fiyatları, Almanya'da balkon güneş panellerine olan talebi arttırıyor.

Brezilya’da toplanan G20, ‘süper zenginlere servet vergisi uygulamasında’ uzlaştı

Brezilya'da toplanan G20 finans liderleri, tüm ülkelerin 'ultra yüksek net gelire sahip bireylerin etkili bir şekilde vergilendirilmesini sağlamak için iş birliği içinde hareket etmeyi' kabul etti. Henüz uygulama konusunda anlaşmazlıklar giderilemedi ancak hayata geçirilmesi halinde iklim değişikliği ve yoksullukla mücadele için yaklaşık 230 milyar Euro toplanabileceği öngörülüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR