EkonomiManşet

Merkez Bankası’nın 2021 enflasyon tahmini yüzde 9.4

0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)  Başkanı Naci Ağbal,  2021-I Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda 2021 yılı tahmini enflasyon rakamlarını açıkladı. 

Buna göre, 2021 yılı sonu itibarıyla enflasyon yüzde 9,4 olarak bekleniyor. Ağbal, enflasyonun 2022 sonunda yüzde 7 ve 2023 sonunda ise yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağınının tahmin edildiğini söyledi.

Sıkı para politikasına devam

Enflasyon hedeflemesi rejiminin “sade bir operasyonel çerçevede tüm unsurlarıyla kararlılıkla” sürdürüleceğini belirten Ağbal, Para Politikası Kurulu’nun elindeki bütün araçları zamanlı ve etkili bir şekilde kullanacağını ifade etti: 

“Para politikasındaki sıkı ve ihtiyatlı duruş, yüzde 5 hedefine ulaşılacak 2023 yılına kadar, uzun bir süre, kararlılıkla sürdürülecektir. Mevcut verilerin yanı sıra, elde edilecek her türlü yeni verinin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında orta vadeli hedef patikasından sapma riskine işaret etmesi durumunda ilave sıkılaşma önden yapılacaktır. Yüzde 5 hedefine varıncaya kadar gerçekleşen/beklenen enflasyon oranı patikası ile para politikası faiz oranı patikası arasındaki düzey güçlü bir dezenflasyonist denge gözetilerek oluşturulacak ve bu denge sürekli korunacaktır.”

Ağbal, “Ayrıca, sıkı parasal duruşun devamıyla enflasyon beklentilerinde öngörülen iyileşmenin yıl sonu tahminine 0,5 puan düşürücü yönde katkıda bulunacağını değerlendiriyoruz” dedi.

Gıda enflasyonu

Gıda enflasyonunun, 2021 yılı enflasyon gerçekleşmesi üzerinde önemli bir risk oluşturmaya devam ettiğini belirten Ağbal, “Türkiye’de fiyat istikrarını sağlayacaksak bütün ekonomideki karar alıcıların ileriye dönük enflasyonist beklentileri ve fiyatlama davranışlarının fiyat istikrarına katkı yapacak şekilde şekillenmesi lazım” diye konuştu.

Ağbal, 2021 gıda enflasyonunu 11,5’e revize ettiklerini, 2022 yılı gıda fiyat tahmini yüzde 9,4 olarak belirlendiğini söyledi.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.