EkonomiManşetTürkiye

Merkez Bankası’ndan faiz artırımı kararı

0

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yılın son faiz kararını açıkladı ve faizde 200 baz puan artırımına gitti. Böylece politika faizi yüzde 15’ten 17’ye yükseldi. Politika faizinde 150 baz puanlık bir artış bekleniyordu.

PPK geçtiğimiz ayki toplantıda 475 baz puanlık faiz artırımına gitmişti

‘Belirsizlik devam ediyor’

Kararla ilgili Merkez Bankası’ndan şu açıklamalar yapıldı:

Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltilmesine karar vermiştir. Küresel ekonomiye dair veriler üçüncü çeyrekte başlayan kısmi toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir. Ancak, aşıya dair olumlu gelişmelere karşın, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler devam etmektedir.”

‘Parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildi’

Açıklamada, son çeyreğe ilişkin göstergeler güçlü bir seyre işaret etse de, salgından dolayı yaşanan olumsuzlukların belirsizliği artırdığına dikkat çekildi:

Milli gelir verileri ve son çeyreğe ilişkin göstergeler iktisadi faaliyette güçlü bir seyre işaret etmektedir. Ancak, artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talep cari işlemler açığını artırmaktadır.

İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yıl sonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.”

‘Faizler daha da artacak’

Faiz artırımına ilk tepki verenlerden biri CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu oldu. Erdoğdu, faizlerin daha da artacağını belirterek şunları söyledi:

Faiz enflasyonun sebebidir diye milli servetimizi eritenler faiz artırmaya devam ediyor. Daha da artacak. Çünkü memleketi 70 sente muhtaç bıraktılar. Bütün Milleti batıracak kadar faiz artırsalar da işe yaramaz.  Çünkü adalet ve demokrasi yok. Çünkü güven yok”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.