EkonomiManşet

Merkez Bankası’nda 1 puan faiz indirimi daha: Dolar 16 TL’ye yaklaştı

0

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizine ilişkin yılın son kararını açıkladı. Politika faizi yüzde 15’ten yüzde 14’e indirildi.

Banka, faiz indirimi sürecine eylül ayında başlamış, politika faizini yüzde 19’dan yüzde 18’e çekmişti. Ekim ve kasımdaki 3 puanlık indirimin ardından ise faiz yüzde 15 olarak belirlenmişti. TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon rakamıysa yüzde 21.

Kararın açıklanmasının hemen ardından, sabah saatlerinde 15.20 seviyelerinde işlem gören dolar, çok hızlı bir yükselişle 15.72 TL’ye yükseldi. Euro ise 17 TL’yi aştı.

Kurul, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“… Politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve Döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.”

Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklenti anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu, politika faizinin 100 baz puan (1 puan) indirilerek yüzde 14’e çekileceğini tahmin ediyordu.

FED’den üç faiz artırımı sinyali

Merkez Bankası faiz indirimine giderken, dünkü toplantısında faizi yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakan ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonla etkin mücadele edilerek düşürülmediği takdirde önümüzdeki yıl içinde üç kez faiz artırımına gideceğini açıklamıştı. .

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.