EkonomiManşetTürkiye

Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda faiz indirdi; döviz uçtu, Borsa yine devre kesti

0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen hafta gösterge faiz oranını 100 baz puan düşürmesinin ardından, Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranını da teknik bir düzenlemeyle aynı seviyede indirdi.

TCMB’nin yüzde 9,50’den yüzde 8,50’ye çekilen faiz oranı 17 Aralık’tan itibaren geçerli olacak.

TCMB’den açıklama

Merkez Bankası internet sitesinde yer alan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

17.12.2021 (dahil) zorunlu karşılık tesis tarihinden itibaren Zorunlu Karşılıklar Uygulama Talimatının ‘Zorunlu karşılıklara faiz/nema ödenmesi’ başlıklı 10. maddesinde açıklanan usul ve esaslara göre bankacılık sistemindeki toplam mevduat/katılım fonu içinde Türk lirasının payını artırıcı yönde yüzde 8,5 ile yüzde 14 arasında farklılaşan faiz/nema oranları uygulanacaktır.”

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yılın son toplantısında (16 Aralık) 100 baz puan indirimle yüzde 14’e çekmişti.

Döviz kurları yükselişte

Dolar/TL, cuma günkü kapanışına göre yüzde 7’nin üzerinde artışla 17,74 seviyesine, Euro/TL de yüzde 7’yi aşan artışla 20 düzeyine çıktı.

Bu artışta Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın dün akşam İlim Yayma Vakfı ödül töreninde yaptığı “Faizleri düşürüyormuşuz! Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğiz. Onu yapmaya devam edeceğiz. Hüküm bu!” açıklamaları da etkili oldu.

TCMB’nin bugünkü hareket sonrasında bir aksiyonu şu an için yansımadı.

Yine devre kesici uygulandı

Öte yandan, Borsa İstanbul‘da yüzde 7’ye ulaşan keskin düşüşün ardından ikinci kez devre kesici uygulandı.

Saat 15:53 itibariyle Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi‘nin devreye girdiği açıklandı. 16:23’te başlayan işlemlerin ardından düşüşün yüzde 7’ye ulaşmasıyla devre kesici ikinci kez uygulanmaya başladı. Borsa, yüzde 7 düşüşle 1936 seviyesinde.

Borsa İstanbul’da cuma günü de iki kez devre kesici uygulanmıştı.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.