EkonomiManşetTürkiye

Borsa İstanbul’da kapanışa az bir süre iki kez devre kesici uygulandı

0

Borsa İstanbul’da kapanışa az bir süre kala yaşanan sert satış dalgası sonrasında endeks bazında devre kesici uygulanmaya başladı.

İki devre kesici sonrası, işlemler yeniden başladıktan sonra kayıplar yüzde 9’un üzerini gördü.

Borsa İstanbul’dan KAP’a açıklama

Borsa İstanbul’da BİST 100 Endeksinde kayıplar yüzde 5’e ulaşında endeks bazında devre kesici uygulandı. 16:24’te uygulanan devre kesicinin ardından işlemler 16:54’te yeniden başladı. Ancak, saniyeler sonra yeniden işlemlere ikinci kez ara verildi.

İkinci devre kesicinin sona ermesinin ardından satışlar aynı dozda devam etti ve kayıplar yüzde 9’u aştı.

Borsa İstanbul’dan Kamuyu Aydınlatma Platformu‘na (KAP) yarım saat arayla yapılan devre kesici açıklamalarında şu ifadelere yer verildi:

Saat 16:24:28 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur.”

“Saat 16:54:30 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur.”

Devre kesici nedir?

Borsa İstanbul’da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi anlık olarak endekste yüzde 5 ve yüzde 7’lik değer kayıplarının oluşması ile tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılıyor.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.