EkonomiManşetTürkiye

Merkez Bankası politika faizini yükseltme kararı aldı

0

Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK),  politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltti.

Bankadan yapılan açıklamada, “Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltilmesine, tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar vermiştir” denildi.

‘Belirsizlikler arttı’

Açıklamada, “Küresel ekonomi üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma göstermiştir. Ancak, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle önümüzdeki dönemde küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler yükselmiştir” denildi.

İktisadi faaliyette toparlanmanın devam ettiği belirtilen açıklamada “Artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısmi kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikleri arttırmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan güçlü kredi ivmesinin gecikmeli etkileriyle artan iç talep, ithalat kanalıyla cari işlemler dengesini olumsuz etkilemektedir” ifadesi kullanıldı.

Fotoğraf: AA

‘Enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar’

Bunlara ek olarak “Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir. Kasım ayına ilişkin takip edilen veriler, enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret etmekle birlikte, para politikasındaki kararlı duruşla beraber bu artışın geçici olacağı değerlendirilmektedir” denildi.

Bu sürecin yönetilmesi için politika faizi artırma kararı alındığını belirten Merkez  Bankası “Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir” dedi. Bu çabaların enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar devam edeceği belirtildi.

Dolar ve Euro düştü

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün Murat Uysal‘ın görevden alınmasının ardından ilk kez yeni başkan Naci Ağbal başkanlığında toplandı. PPK, geçen ay repo faizini beklentilerin tersine sabit tutarken, faiz koridorunun üst limiti olan geç likidite penceresini yüzde 14.75’e yükseltmişti.

Açıklamanın ardından borsa yükselişe geçerken, döviz kurları ve altın fiyatları sert düştü. Karar öncesinde 1.284 seviyesinde bulunan BIST 100 endeksi, alımların güçlenmesi ile yükselişe geçerek 1.307 puana kadar çıktı. BIST 100 endeksi, saat 14.20 itibarıyla dünkü kapanışa göre yüzde 0,9 artışla 1.306 seviyesinde bulunuyor.

Dolar/TL, de Merkez Bankası’nın kararı öncesinde bulunduğu 7,71 seviyesinden sert bir şekilde düşüşe geçerek 7,56’ya kadar geriledi. Euro/TL ise yüzde 8,96’dan işlem görüyor.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.