EkonomiManşetTürkiye

Merkez Bankası faizi beklenti üzerinde artırdı

0

Merkez Bankası (TCMB), yüzde 17 düzeyindeki politika faizini, 200 baz puan artışla yüzde 19 düzeyine yükseltti.

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, “Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltilmesine karar vermiştir” denildi.

‘Sıkı para politikası devam ettirilecek’

Enflasyonda, 2021 yılsonu tahmin hedefi dikkate alınarak, kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceğinin de altı çizilen açıklamada şu ifadeler kullanıdı:

Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmeye devam edilecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.”

Beklenti üzerinde faiz artışı

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin faiz anketine katılan kurumların medyan beklentisi politika faizinin 100 baz puan artacağı yönünde olmuştu. Yabancı kurumlar da TCMB’den 100 baz puan faiz artışı bekliyordu.

Karar öncesinde 7,46-7,47 düzeyinde seyreden dolar/TL, ilk tepki olarak 7,35 seviyelerine kadar geriledi, ardından 7,32 seviyesini gördü.

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.