EkonomiManşet

Merkez Bankası 2021 yılı enflasyon tahminini 2.8 puan artırdı

0

2021 yıl sonu enflasyon tahminini 2.8 puanlık güncellemeyle yüzde 12,2’ye yükselttiklerini açıklayan Kavcıoğlu, yüzde 7 olan 2022 sonu enflasyon tahmininin de yüzde 7.5’a yükseltildiğini belirtti.

Merkez Bankası ocak ayında 2021 yıllık enflasyon tahminini yüzde 9.4 olarak açıklamıştı.

Kavcıoğlu, toplantıda şunları söyledi: “Bir önceki rapor dönemine göre TL cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncelleme 1.8 puan, gıdadaki yüksek seyir 0,4 puan yukarı itti. Yönetilen yönlendirilen fiyatlar büyük ölçüde haberleşme hizmetleri ÖİV artışı ve tütündeki vergi ayarlaması yansımalarıyla enflasyon tahmini 0,1 puan yukarı çekti. Ayrıca toplam talep koşullarının öngörülenden güçlü seyri çıktı açığında yapılan güncelleme yılsonu tahminine 0.4 puan artırıcı yönde katkıda bulundu. Enflasyon ana eğiliminde gözlenen artış 2021 yıl sonu tahminin 0.1 puan yükseltti.”

‘İstihdam artışı büyümenin gerisinde kaldı’

Konuşmasında istihdam artışının büyümenin gerisinde kaldığını söyleyen MB Başkanı, “Bu gelişmede konaklama yiyecek eğlence kültür gibi hizmet sektörlerinin salgından olumsuz etkilenmesi ve işgücüne katılmadaki artış etkili olmaktadır. Yılın ikinci yarısında aşılamanın devamıyla salgına bağlı olumsuzlukların hafiflemesi hizmet sektörlerine yönelik görünümün iyileşmesi, turizmin hız kazanmasıyla istihdam imkanlarının genişlemesi bekleniyor” dedi.

‘Aşılanma hızlanınca cari denge iyileşecek’

Sanayide yatırım iştahının olumlu sinyaller verdiğini ve yatırım talebinin güç kazandığını öne süren Kavcıoğlu, cari dengenin de ikinci çeyrekten itibaren iyileşmeye başlayacağını söyledi:

“İkinci yarıda aşılamanın etkisiyle vaka sayılarının azaldığı görünüm turizm faaliyetlerini ve dış dengeyi destekleyecek. Uluslararası kısıtlamalar ve arz kısıtlı sektörlerde ihracat imkanlarını önemli ölçüde genişletti. Tedariklerin ülkemize kaydırılmasıyla hazır giyim ve tekstil başta belli sektörlerde ihracat ilave büyüme kazandı. Otomotiv başta hammadde ve ekipman yetersizliğine yol açtı üretimi ve ihracatı etkiledi. Yılın ikinci yarısında salgına bağlı koşulların iyileşmesiyle arz kısıtlarının zamanla giderileceğini tahmin ediyoruz.”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.