EkonomiManşetTürkiye

Merkez Bankası 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini yükseldi

0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın 3. Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Açıklanan rapora göre, 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi.

Böylece önceki raporda yüzde 12,2 olan enflasyon tahmini yüzde 14,1’e yükseltildi. 2022 tahmini de yüzde 7,5’ten yüzde 7,8’e çıktı. 2023 enflasyon tahmini ise yüzde 5 olarak kaldı.

‘En yüksek katkı sanayi ve hizmet sektörlerinde’

Şahap Kavcıoğlu, konuşmasında ikinci çeyrekte büyümenin oldukça yüksek olacağını kaydetti.

Kavcıoğlu, Türkiye’de ilk çeyrekte yıllık büyümeye en yüksek katkının sanayi ve hizmet sektörlerinden geldiğini belirtti ve şunları söyledi:

Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ikinci çeyrekte gücünü koruduğunu gösteriyor. Salgın tedbirlerinin kademeli olarak kaldırılması iktisadi faaliyeti destekliyor.”

‘Enflasyonla mücadeleyi herkes içselleştirmeli’

Kavcıoğlu, enflasyonda yükselişin geçici olduğunu, yıl sonunda yavaşlama beklendiğini ve politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söyledi.

Kavcıoğlu üretici fiyatlarındaki artışın önemli bir kısmının tüketici fiyatlarına yansıtıldığını kaydetti.

Yeni swap anlaşması için görüştükleri ülkeler olduğunu belirten Kavcıoğlu, “Yakında yeni anlaşmaları açıkladığımızda hepiniz duymuş olacaksınız” dedi.

‘Enflasyonla mücadeleyi herkes içselleştirmeli’

TCMB Başkanı enflasyonla mücadelenin toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini de belirtti:

Enflasyon davranışları bozuldu, TCMB yalnız kaldı, eşgüdüm gerekli. Enflasyonla mücadeleyi herkes içselleştirmeli. Merkez Bankası olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak mücadele vermeye çalışıyoruz. Ama odalara burada büyük görev düşüyor. Firmalar daha duyarlı olmalı, makul oranlarda zamlar yapmalarını rica ediyoruz. Bunların kendi içerisinde dengelenmesi gerekir. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Sadece para politikasıyla çözülemez.”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.