ManşetSivil Toplum

Mehmet Ayvalıtaş davasında karar yok

0

Güncelleme (16.20)

Mehmet Ayvalıtaş davasının ikinci duruşması sona erdi. Sanık yoklamasının yapılmadığı, savcı mütalaasının alınmadığı dava 21 Mayıs’a ertelendi.

dava

Mahkeme heyeti davadaki eksik belge ve delillerin araştırılmasına karar verirken Sanık Cengiz Aktaş hakkında zorla getirilme kararı verildi.

Kartal Adliyesi’nde saat 13.30’te başlayan dava duruşma salonunun küçüklüğünden dolayı müdahil avukatların, gazetecilerin ve davayı takip edenlerin salona girememesi nedeniyle gerilimli başladı.

Tutuksuz yargılanan sanıklar Cengiz Aktaş ve Mehmet Görkem Demirbaş’ın bulunmadığı duruşmada avukatlar iki duruşmaya da gelmeyen Cengiz Aktaş’ın tutuklanmasını talep etti.

Söz alan Avukat Ayla Öztabak  “asli sorumlu olan devletin sorumluluğu mahkemece görmezden gelindi. Siz ne yaparsanız yapın bu olay tarihe bir trafik kazası olarak geçmeyecek. DYeni salon talebimiz ve görüntü kaydedilmesi talebimiz değerlendirilmedi.” dedi.

Dava sürerken adliyenin önünde başlayan polis müdahalesi duruşma sona erince de devam etti.

Baba Ayvalıtaş adliye önünde yaptığı açıklamada,  “İçerde adalet yok, Mehmet’in ve Fadime’nin hesabını sokaklarda soracağız!” dedi.  Aile herkesi 20:00′de Kadıköy Boğa’ya çağırdı.

dava-2

Gezi Parkı eylemleri esnasında yaşamını yitiren 19 yaşındaki işçi Mehmet Ayvalıtaş‘ın ölümüyle ilgili davanın ikinci duruşması bugün 13.30’da Kartal Anadolu Adliyesi’nde görülecek.

ayvalıtaş

Mehmet Ayvalıtaş, 2 Haziran 2013 gecesi Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek için Ümraniye’de yürüyüşe katılmıştı.

Göstericiler, 1 Mayıs Mahallesi olarak da bilinen Mustafa Kemal Mahallesi’nde yolu kapatmak istedi. O sırada iki araç önce birbirlerine sonra da Mehmet Ayvalıtaş ve Ayvalıtaş’ın 17 yaşındaki kuzeni Seyit Kartal‘a çarptı. Ayvalıtaş’ın öldüğü kazada kuzeni yaralandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesine göre, araç sahibi Mehmet Görkem Demirbaş ve taksi şoförü Cengiz Aktaş ‘taksirle adam öldürme ve yaralama’ suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.Önceki duruşmada  mahkeme de iki sanığın tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Sanıklar: “isteyerek çarpmadık”

Davanın sanıkları cip sürücüsü Mehmet Görkem Demirbaş ve taksi şoförü Cengiz Kartal, Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde görülen ilk duruşmada Ayvalıtaş ve kuzenine isteyerek çarpmadıklarını söylemişti.

Üniversite öğrencisi Demirbaş, “Taksi kalabalığı görmeme engel olmuştu. Kazadan hemen sonra muayene ettiler, alkolsüzdüm, aşırı hızım da yoktu, ben suçsuzum, keşke bu kaza hiç yaşanmasaydı.” Demişti.

Seyit Kartal: Bizi fark etmemeleri imkansızdı

Kazadan yaralı kurtulan Seyit Kartal ise olay yerinin aydınlık olduğunu, onlarca kişinin fark edilmemesinin imkansız olduğunu söylemişti.

Ayvalıtaş ailesinin avukatları, iddianame hazırlanmadan önce olay yerinde tanıklarla keşif yapılmamasına tepki göstermişti. Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü de olay yerinde MOBESE kamerasına yansıyan bir görüntü olmadığını açıklamıştı.

 İlk duruşma polis müdahalesi

21 Kasım 2013’te görülen ilk duruşmada kalabalık ile polis arasında gerginlik çıkmıştı.Ayvalıtaş ailesine destek için adliye önünde toplanan kalabalık, duruşma salonuna girmek isteyince çevik kuvvet polisinin biber gazlı müdahalesiyle karşılaştı.

(Al Jazeera Turk/Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.