Doğa MücadelesiManşet

Marmaris’te yangının dördüncü günü: Alevler çöp tesisine ulaştı, yakalanan şüpheli suçunu itiraf etti

0

Muğla’nın Marmaris ilçesi Bördübet mevkiinde 21 Haziran Salı akşamı kızılçam ormanında çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Rüzgarın etkisiyle büyüdüğü belirtilen yangına karadan müdahelenin yanında 2 İHA, 12 uçak, 45 helikopeterle havadan da müdahele ediliyor.

Duman ve küller, rüzgarın etkisiyle ilçe merkezine kadar geldi. Körfez ve karada duman etkili olurken cadde ve sokaklarda küller birikti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 1028 hektarlık (1439 futbol sahası büyüklüğünde) alanın etkilendiğini açıkladı. Gürün, yangının Okluk Koyu, Çubucak ve Hisarönü bölgelerinde ilerlediğini söyledi.

Alevlerin, Yeşilbelde Mahallesi‘ndeki  Muğla Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yakınlarına gelmesi üzerine orman ve itfaiye ekipleri, alevlerin önüne geçmek için güvenlik koridoru açtı. 

Bu sabah yangın bölgede rüzgarın 60-70 kilometre hızla esmesini beklediklerini söyleyen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangınla birlikte rüzgar hızının daha da yükselebileceğini ifade ederek, “Bu arazide fırtına oluşturacak neredeyse. Yarın öğleye kalmadan yangını kontrol altına almak istiyoruz. Yangını İçmeler‘e ulaşmadan durdurmak için ekipleri yerleştirdik” dedi.

Tarım Bakanı Vahit Kirişci de “Temennimiz yarın bu yangının neticelenmesi. Rüzgar olmasa daha iyi olurdu ama ümitsiz değiliz” diye konuştu.

131 hane ve 435 kişinin tahliye edildiğini söyleyen Kirişci, evleri tahliye edilen ailelere 3’er bin TL ödeme gerçekleştirildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da  yangından 29 kişinin etkilendiğini açıklayarak “12 kişi olay yerindeki ambulanslarla hastaneye nakledildi, 17 kişi ise nakle ihtiyaç duymadı. Hastanede tedavisi devam eden iki kişi var” bilgilerini paylaştı.

Yangına sebep olan şahıs yakalandı

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangınla ilgili bir kişinin yakalandığını, sanığın “aile arasındaki anlaşmazlık nedeniyle kızarak ormanı yaktığını” kabul ettiğini açıkladı. Buna göre sanık, üç farklı noktaya sigara izmariti atarak yangın çıkardığını itiraf etti.

Yakalandığı yerde iki de benzin bidonu bulunduğu aktarılan şahsın olay sırasında sarhoş olduğu, kendini de öldürmeye çalıştığı aktarıldı. Şahsın tehdit, basit yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçlarından kaydının bulunduğu belirlendi.

Hayvanlar da kaçıyor

Bazı sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler, sönen ve soğutma çalışmalarının başladığı alanlarda hayatta kalabilen hayvanları kurtarıyor. Öte yandan yangın, pek çok canlıyı duman veya alevlerle öldürürken, yaşam alanlarını da yok ediyor.

Resmi rakamlara göre 83 hayvan tahliye edildi.

İlgili haber: Marmaris’te yaban hayatı sahasının yüzde 20’si yandı: ‘Korunan’ hayvanlar kaçıyor

 

You may also like

Comments

Comments are closed.