Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Marmarisliler doğal yaşamı tehdit eden ralli etkinliklerini istemiyor

0
Marmaris

Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi tarafından 24 Mart’ta Marmaris Atatürk Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında, 5 yıl aradan sonra Marmaris’in ‘fosil yakıt tüketimi ve otomobil pazarının reklam panosu olan’ ralli yarışlarına yeniden ev sahipliği yapmak zorunda bırakıldığı ifade edilirken, organizasyonun şehir için oluşturduğu tehditlere dikkat çekildi.

Marmaris Milli Parkı’nda gerçekleşen etkinliklerin kent yaşayanlarının fikri alınmadan, bilimsel gerçekleri, uluslararası sözleşmeleri göz ardı eden, dünyada benzeri görülmemiş dayatmacı bir anlayışla, bu bölgeyi rallinin yıkıcı etkilerine maruz bıraktığını ifade eden yurttaşlar, Marmaris’in orman varlığının yüzde 16’sını yangında kaybetmiş olduğunu hatırlattı.

2018 yılında yaşanan ve ralli etkinliğinden bir aracın alev alması sonucu 22 hektar ormanlık alanın kül olduğu yangın ile dönemde toplamda 34 hektarlık bir alanın yangında zarar gördüğü düşünüldüğünde, ralli etkinliklerinin ne denli büyük bir risk taşıdığı daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Ayrıca, benzer bir kazanın Bayır‘da yaşanmış olması ve bu sefer şans eseri büyük bir felaketin önlenmiş olması, tehlikenin her zaman mevcut olduğunu gösteriyor.

Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi adına Halime Şaman’ın okuduğu basın açıklamasında, Marmaris’in bir milli park olduğu ve dünya genelinde milli park sınırları içinde doğal yaşama zarar verebilecek etkinliklerin düzenlenmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı. 2021 yılındaki yangın felaketinde büyük zarar gören orman varlığının, artık herhangi bir riski kaldıramayacağı ifade edildi.

Ralli etkinliklerinin doğal yaşam üzerindeki olumsuz etkileri, yalnızca yangın riski ile sınırlı değil. Yaban hayatı üzerinde ciddi bir baskı oluşturan bu etkinlikler, arıların tozlaşma faaliyetlerinden, nadir türlerin korunmasına kadar pek çok doğal döngüyü olumsuz etkileyebilir. Yüksek ses seviyeleri, hayvanların yollara fırlamasına ve sonuç olarak hem insan hem de hayvan yaşamı için tehlikeli durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Marmarislilerden başkan adaylarına: Bırakın masal okumayı, samimiyet istiyoruz
Marmaris Kent Konseyi raporladı: Karacasöğüt’te arkeolojik alan tahrip ediliyor

‘Marmaris’in doğal kaynakları heba ediliyor’

Hak savunucuları, “kentin gerçek sahipleri olarak, Marmaris’in doğal kaynaklarının otomobil pazarının reklam aracı olarak kullanılmasına ve çevrenin bu şekilde heba edilmesine karşı çıkıyoruz” dedi.

Basın açıklaması, şu ifadelerle son buldu:

Baharın başladığı ve doğanın uyandığı bir zamanda, ormanlarımız ve doğa kendini toplamaya çalışırken, hayvanlar kış uykularından uyanıyorken, çam balı elde ettiğimiz basralı çam ağaçlarımız azalmışken, en büyük geliri turizm ve onun kaynağı da doğa olan bir kentte ralli organize etmenin, doğal çevremiz zaten inşaat projeleri, madenler, taşocakları, iskele ve marina projeleri ile talan ve yok edilme tehdidi altındayken, bu tehditlere bir de rallinin verdiği zararları eklemenin akılla bağdaşan bir yanı yoktur. Marmaris’in cennet doğası, parası, siyasi bağlantıları ve gücü yetenlerin, çevreyi ve doğal hayatın döngüsünü tehlikeye atacak pahalı hobilerini tatmin edeceği bir oyun bahçesi değildir.

Tüm bu nedenlerle, bir kez daha, Marmaris hepimizindir ve “doğayla yarışan, kaybetmeye mahkûmdur” diyoruz.

You may also like

Comments

Comments are closed.