EkolojiManşetTürkiye

Marmara’da denizanası istilası: Kirliliğin devam ettiğinin göstergesi

0

Marmara Denizi’nde 1990’ların başında görülmeye başlayan müsilajın (deniz salyası) etkileri, bu yıl artan kirlilik nedeniyle ‘çevre felaketi’ denilebilecek boyuta ulaştı. Müsilajın görünürlüğü mevsimsel nedenlerle azaldı, ancak kirliliğin etkileri devam ediyor.

Uzmanlar Marmara Denizi’nde son dönemde yoğun olarak görülen denizanalarının kirlilik nedeniyle daha da arttığını söylüyor. İstanbul Boğazı’nda deniz yüzeyini istila eden denizanaları, gün içerisinde lodosun esmeye başlamasıyla kıyıya doğru sürükleniyor.

Prof. İşinibilir Okyar: Bu yıl ciddi bir artış var

İstanbul’un kıyı kesimlerinde denizanalarındaki artışı değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar şunları söyledi: Denizanalarının aşırı artışı 5-10 yıldır rutin olarak görülmeye başladı. Bu kez ciddi bir artış oldu. Çünkü Marmara Denizi gün geçtikçe besin tuzu yönünde daha zengin ve organik kirlilik açısından daha zengin bir hale geldi. İşte bu tarz ortamlar denizanaları için uygun ortamlar” .

Geçene yıl lodos ve akıntı sistemine bağlı buzdağının görünmeyen kısmının görünmeye başladığına dikkat çeken İşinibilir Okyay,  “Şimdi de geçen sene olduğu gibi bir durum söz konusu. Bizim bu süreçle ilgili yapabileceğimiz şey Marmara Denizi’ni koruma konusunda alınan kararların ciddi şekilde uygulanması” dedi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.