ManşetEkoloji

Marmara Denizi’ne +1 nefes için mercan aşılanıyor

0

Marmara Denizi’nde, su altı yaşamında kritik öneme sahip mercan türlerinin korunması için Denize +1 Nefes projesi hayata geçirildi.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nur Eda Topçu danışmanlığında, Deniz Yaşamını Koruma Derneği‘nin yürüttüğü proje kapsamında mercanlar aşılama yoluyla, korunması gereken hassas alan ilan edilen Tavşan Adası açıklarına nakledilecek ve yeni mercan bahçeleri oluşturulacak.

Bilim insanları, denizlerin yeryüzündeki oksijenin büyük bir bölümünü üreten organizmalara ve denizlerdeki canlıların yaklaşık %25’ine ev sahipliği yapan mercan resiflerinin, son yıllarda iklim değişikliği, aşırı avlanma, çevre ve okyanusların kirlenmesi nedeniyle tehdit altında olduğunu belirtiyor. Küresel Mercan Resifi İzleme Ağı’nın dünya çapındaki mercan resiflerini inceleyen güncel bir çalışmasında 2008-2019 yıllarında iklim değişikliği nedeniyle mercanların %14’ünün yok olduğu belirlendi. Global Ecology and Biogeography dergisinde yayımlanan araştırmaya göre ise bugün dünya üzerindeki 845 mercan türünün yaklaşık üçte birinin yaşamı tehlike altında.

Anadolu Efes’in desteklediği proje de  Marmara Denizi’ndeki mercan popülasyonunu ve biyoçeşitliliği artırmayı hedefliyor.

Denize nakli yapılan sarı gorgon türü mercanlar, Akdeniz’de 1999 yılından beri periyodik olarak sıcaklık anomalilerine bağlı olarak toplu ölümlere maruz kalıyor. Uluslarararası Doğa Koruma Birliği’ne (IUCN) göre bu tür, Akdeniz’de tehdide açık türlerden biri olarak değerlendiriliyor. Marmara Denizi bu mercan türleri için bir vaha niteliği taşıyor.

Sarı gorgonlar, Marmara Denizi’nin özel akıntı yapısı sayesinde sıcaklık değişimlerinden korunabiliyorlar. Ancak bu türün Marmara’daki devamlılığının sağlanması için insan kaynaklı tehditlerden uzaklaşması ve  burada biyoçeşitliliğin devamını amaçlayan çalışmaların çoğaltılması gerekiyor. Proje kapsamında mercan nakilleriyle biyoçeşitliliğin desteklenmesi, doğal ortamından kopmuş mercanların yaşama döndürülmesi amaçlanıyor.

Tavşan Adası’na mercan nakli başarılı oldu

Projenin detayları, İstanbul’da Tavşan Adası açıklarında yapılan bir etkinlikte basınla paylaşıldı.

Sarı gorgonlar, denizdeki sıcak değişimlerine en dayanıklı türlerden.

Deniz Yaşamanı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Narcı projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“İstanbul Üniversitesi ve TÜBİTAK desteği ile 2017 yılından bu yana Tavşan Adası açıklarında mercan nakilleri yapıyoruz. Dünya genelinde bu kapsamda yürütülen çalışmalarda başarı oranları %20-25 iken biz %70-80 oranında başarıya ulaştık. Önemli olan sadece bu orana ulaşmak değil, bu başarı ve yaşamı sürekli olarak desteklemek. Bu kapsamda da Tavşan Adası, geçen yıl ‘korunması gereken hassas alan’ ilan edildi. Biz de bölgede hayalet ağların temizlenmesi, sürdürülebilirlik, sanat-deniz temalı etkinlikler, yazılı-görsel kaynak ve veriler oluşturmak, koruma alanı ve Marmara Denizi’nin devamlılığı için izleme, koruma istasyonu gibi çalışmalarımızla bu kararı destekleyecek faaliyetlerde bulunuyoruz. Ayrıca önümüzdeki dönemde, Tavşan Adası üstüne ve su altına kurulacak kameralarla bu alanın sürekli kontrolüne yönelik izlemeler de yapacağız. ”

Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk ise şöyle konuştu: “Aldığımız her üç nefesten ikisi için denizlerimize teşekkür borçluyuz. Zengin bir su altı yaşamına ve biyoçeşitliliğine sahip olan Marmara Deniz’inde ekosistemi korumak ve potansiyelini geliştirmek bu bağlamda çok önemli. Su altının yağmur ormanları olan mercan resiflerinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de korunması büyük önem taşıyor. Biz de Anadolu Efes olarak maviyi seviyoruz ve maviyi korumak için yapılan çalışmalara katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Mercan ekimi nasıl yapılıyor?

Dalgıçlar, mercan resiflerinin bulunduğu noktalara inerek düşen, kopan ya da zarar gören mercan parçalarını topluyor ve bunları en alt katmandan aldıkları  suyla dolu kavanozlara koyuyor. Ardından bu kavanozlar, dalgıçlar tarafından tekneye çıkarılarak burada 15 derecelik ısıyı korumak için özel dolaplarda muhafaza ediliyor.

Toplanan mercan parçaları Tavşan Adası etrafından belirlenen noktalara yerleştiriliyor. Mercanlar, özel ve doğa dostu bir macunla nakil öncesinde temizlenen kayalara sabitleniyor.

Nakil sonrasında dalgıçlar, periyodik kontroller için bölgede 15 günde bir gözlem dalışı yapıyor.

Sualtındaki habitat ve yaşam oluşumu için anahtar bir tür olan ve denizlerin “yağmur ormanı” olarak bilinen mercan resifleri, binlerce balık türü ve oksijen üretimi yapan organizmaya barınak, üreme, sığınma ve besin alanı olmasının yanı sıra, karasal ekosisteme de katkıları bulunuyor.

Küresel ısınmanın en çok zarar verdiği iki habitattan biri olarak yağmur ormanlarının yanı sıra mercan resifleri gösteriliyor.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/kuresel-isinma-mercanlari-vurmaya-devam-ediyor-buyuk-resifin-yuzde-91i-agardi/

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.