ManşetDoğa

Marmara Belediyeler Birliği ve UNDP’den ortaklık: Sürdürülebilir kalkınma yerelden başlar

0

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) arasında bugün imzalanan anlaşma kapsamında, birliğin 192 üye belediyesinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA’lar) ulaşma çabalarını destekleyecek bir ortaklık kurdu.

GSYH’nin yüzde 45’ini ürettiği belirtilen MBB’nin üye belediyeleri ve 25 milyonu aşkın nüfusu, ülke nüfusunun yüzde 30’unu barındırıyor.

‘Yerel düzeyde katılım olmazsa küresel amaçları gerçekleştirme şansımız hiç yok’

Ortaklığa ilişkin yapılan açıklamada ilk adımda UNDP, MBB ve üye belediyelerinin SKA’ları “yerelleştirmesi”nin destekleneceği belirtildi. Buna göre; süreç, Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ni yerel planlar, politikalar ve uygulamalara dönüştürecek. Bu çaba kapsamında, ülkelerin SKA’lar konusunda kaydettikleri ilerlemeleri BM Genel Kurulu’na bildirdikleri Gönüllü Ulusal Gözden Geçirme raporlarının yerel muadili olan Gönüllü Yerel Gözden Geçirme raporlarını hazırlamada belediyelere yardım da yer alacak.

“SKA’ları başarmaktan sadece ulusal hükümetlerin sorumlu olduğu sık sık dile getiriliyor” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, şu ifadeleri kullandı:

“Ancak yerel düzeyde enerji ve katılım olmazsa Küresel Amaçları gerçekleştirme şansımız hiç yok. Bunun içindir ki Türkiye’de işletme ve sanayinin büyük kısmına ev sahipliği yapan MBB ile ortak olmaktan kıvanç duyuyoruz. Bu kapsamda ortaya koyacağımız örneklerin, SKA’lar için güçlü bir yerel momentum yaratacağına inanıyoruz.”

‘Ortaklık kentsel kalkınmada küresel çözümlerin tespit edilmesini kolaylaştıracak’

SKA’ların, insanların yaşam kalitesini artırmak ve gelecek nesiller için gezegeni korumak açısından iddialı bir çerçeve sunduğunu ifade eden MBB Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise ortaklığa ilişkin olarak şöyle konuştu:

“Marmara Bölgesi genelinde çabalarımızı yaygınlaştırdığımız süreçte, UNDP’nin ortak olarak yanımızda yer alması, üye belediyelerimizi daha da motive edecek, kentsel kalkınma zorluklarına yönelik denenmiş küresel çözümlerin tespit edilmesini ve başarı öykülerimizi paylaşmamızı kolaylaştıracak.”

Kararlaştırılan diğer işbirliği alanları, bölgede Suriyelilere ev sahipliği yapan belediyelerin desteklenmesi, Marmara Denizi’nde müsilaj gibi çevre sorunlarına çözümler tasarlanması, doğal afetleri önleme ve müdahaleye hazır bulunuşluğu artırmayı içeriyor.

UNDP ayrıca, Marmara Urban Forum (MARUF – Marmara Uluslararası Kent Forumu), sürdürülebilir kent yaşamı için iyi belediyecilik uygulamalarına verilen Altın Karınca Ödülleri gibi MBB girişimlerini de destekleyeceğini ve ortak ilgi alanlarında araştırma yapan üniversite öğrencilerine destek vereceğini duyurdu.

UNDP Türkiye ve MBB daha önce, yenilikçi katılımcı tasarım ve işbirlikçi öğrenme süreci yoluyla Gökçeada’da açık toplum merkezi oluşturma çalışmasında işbirliği yapmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.