Editörün SeçtikleriEkolojiEkolojik YaşamManşetVideo

Mardin’de yerel tohum için mücadele ediyor: Ağaç da çocuk gibi bir şey…

0

Video haber: Şirvan Oktay GÖRER

*

Mardin’de elektronik bölümü mezunu 38 yaşındaki Mehmet Şahin, sekiz dönümlük tarlada iki yıl önce 60 çeşide yakın biriktirdiği yerel tohumu ekerek çoğaltmaya başladı.

Yıllarca fotoğraf çektiği köylerde hibrit tohumun kullanıldığını gören Şahin, bunun üzerine yerel tohumun yaygınlaşması için mücadele etmeye başlıyor. Mehmet Şahin, ilk olarak köylülerden az da olsa bulabildiği yerel tohum toplamaya başladığını belirtiyor. Bu şekilde Mardin’de yetişen 60’a yakın tohum biriktiren Şahin, elindeki tohumlarla Diyarbakır Ekoloji Derneği ile bilgi alışverişinde bulunuyor ve ardından Mardin’de aldığı sekiz dönümlük tarlaya iki yıl önce 400’e yakın ağaç ekiyor. Tamamen organik üretim yaptığını söyleyen Şahin, suyu da tasarruflu kullanmak için damlama sulama sistemi kuruyor.

Elde ettiği tohumları çoğaltmaya çalışan Mehmet Şahin, arkadaşlarını da yerel tohum ekmeye teşvik ettiğini ifade ediyor. Bu sayede tarlasına, Mardin’e özgü mazrone üzüm, şarap üzümleri, nar, incir, ceviz, zeytin ağaçları eken Şahin, ayrıca yöreye ait domates, kavun ve biber tohumlarından da iyi sonuçlar aldığını söylüyor.

Şahin, yürüttüğü mücadele ile ilgili ise şunları dile getiriyor:

“İnsanların dışına çıkıp dışarıdan şehir hayatını izlemek istedim. İçinde değil de biraz dışına çıkıp ekolojik bir alan kurdum. Kendime edindiğim misyon ekolojik yerel çalışmalar oldu. İnsanlar doğaya bir ağaç eksin, bir tohum eksin, bir şeyler yapsın, her şey o. Dışarıdaki şehir hayatları bir yere kadar, sıkılacaksınız; bitecek yani.”

You may also like

Comments

Comments are closed.