İklim KriziManşet

Sıcaklık rekorları kırılan Birleşik Krallık’ta çiftçiler fındık bahçeleri oluşturuyor

0

Sıcaklıklar arttıkça, ürün çeşidi de değişiyor

Adanın iklimi giderek ısınıyor, geçen yıl kaydedilen en sıcak yıl olmuştu; yaşanan uzun ve kuru bir yaz, birçok mahsulün yetiştirilmesini zorlaştırdı ve birçok çiftçi kuraklık sırasında büyük mahsul kayıpları yaşadıklarını bildirdi.  2011 de ülkede ölçülen en sıcak ikinci yıl olarak kayıtlara geçmişti.

Fındık ağaçları, ilk dikildiğinde sulamaya ihtiyaç duysa da, sıcak havalarda iyi performans gösteriyor ve kurak yazlarda hayatta kalma olasılıkları çok daha güçlü. Singh-Watson, yakın zamanda fındığın önemli bir ürün olduğu İtalya‘daki, Nutella‘nın üreticisi Ferrero şirketine ev sahipliği yapan Piedmont’u ziyaret ettiğini; bu ülkedeki aşırı sıcak ve kurak yaza rağmen fındıkların büyümeye devam ettiğini söyledi.

Fındığın ayrıca çiftliklerdeki biyoçeşitlilik için de faydalı olduğuna dikkat çekiliyor: Kökleri toprağın suyu emme kabiliyetini ve kapasitesini geliştirerek rüzgar erozyonu riskini azalttığı için toprak sağlığını iyileştiriyor.

Warwickshire‘da 30 yıldır ceviz yetiştiren Tom Tame de daha sıcak ve kuru iklimin fındık, ceviz gibi ürünlerin yetiştirilmesine olanak sağladığını söyledi. Tame artık Kuzey Kutup Dairesi’ne kadar uzanmış durumda olan cevizlerin, bundan böyle eskiden daha soğuk olan bölgelerde ‘mutlu’ şekilde büyüyeceğini, ancak daha kuzeyde daha az ürün alınacağına dikkat çekti.

Kent‘te yetişen ve geleneksel olarak kurutulmak yerine taze olarak yenen bir fındık türü olan Hindistan cevizi üretimi yapan çiftçi Tom Cannon da cevizlerin kabuklarını kırmak ve kavurmak için daha fazla ekipman yatırımı yaptıklarını söyledi.

İngiliz tarım sektörü, özellikle ülkenin yüksek kaliteli ve çok talep gören ceviz üretiminin artmasından memnun. Çiftçiler ise karlı bir ürün üretmenin yanı sıra küçükbaş hayvanları sıcaktan korumak için de fındık ve ceviz bahçelerine güveniyor.

Mahsul verimi açısından şu anda dünyanın en iyi ceviz çeşitlerinin çoğu daha sıcak bir iklimi tercih ediyor” diyen Tate, “Chandler çeşidinin ortalama olarak yaklaşık 25C’yi tercih ettiği belirtiliyor. Geçen yaz ortalama 24.8C’ye ulaştık, yani sonunda o bölgeye giriyoruz” ifadelerini kullandı. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.