2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiyeVideo

Maraş’ta depremin ikinci günü: Ne kurtarma ekibi var ne de gıda yardımı

0

7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta durum vahim. Kentte çok sayıda büyük artçılar yaşanırken, birçok kişi geceyi araçlarında ve sokaklarda yaktıkları ateş başlarında geçirdi. Özellikle akaryakıt istasyonları önünde yüzlerce araçlık kuyruk oluştu.

Depremden etkilenen diğer illerde olduğu gibi, depremin merkezi olan kentte de arama kurtarma çalışmaları etkin yapılmıyor. Çok az sayıda kurtarma ekibinin yöneldiği Maraş’ta hava durumu da koşulları ağırlaştırıyor.

Kentte çadır veya konteyner kent henüz kurulmuş değil, gıda ihtiyacı ise hat safhada. Herhangi bir gıda yardımı da ulaşmamış. Halk gıdadan daha çok kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşmasını istiyor.

 

Elektrik, telefon ve internet bağlantısının da sağlanamadığı kentte, sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay‘ın açıklamasına göre,   530 kayıp, 2 bin 900 yaralı bulunuyor.

Kentin en büyük hastanesi Sütçü İmam Üniversite hastanesi de depremde büyük hasar aldı, insanlar hasar görmüş koridorda bekletiliyor. Bir sahra hastanesi ise kurulabilmiş değil.

Arama kurtarmayı vatandaşlar yapıyor, ekip yok

Kentin “Deve pazarı” denilen, yıkımın en büyük olduğu bölgelerinde bulunan gazeteci Ruşen Takva, Yeşil Gazete’ye kentteki yıkımın büyük olduğunu anlattı. Maraşlıların kendi çabasıyla enkaz altındaki akrabalarını ve sesini duyduğu insanları çıkarmaya çalıştığını söyleyen Takva, sabah saatlerinde yaptıkları yayınların ardından jandarmanın da yardıma geldiğini ancak sadece iki binada arama kurtarma çalışması yapabildiklerini söyledi:

 

“Az önce enkazın birinden iki ceset çıkarıldı. Biri bebek, biri daha büyük bir çocuk. Arama kurtarma için destek gelmediği sürece yıkımın boyutu daha da artacak.”

Ekmek ve suya erişim yok

Takva, kentte ekmek ve suya dahi erişim olmadığını, gıda desteğinin neredeyse sıfır olduğunu da kaydetti: “Artık insanlar maalesef hasar görmüş ama tam yıkılmamış dükkanlardan yağmaya başladılar. Bu da Maraş’taki en çarpıcı görüntülerden biri.”

You may also like

Comments

Comments are closed.