EğitimManşet

Manevi danışmana beş yıldızlı otel, psikologlara uzaktan eğitim

0

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü, “manevi danışman” adı altında yurtlarda istihdam edilen personeli beş yıldızlı otele götürdü. Danışmanları, “Manevi Danışman Gelişim Eğitimi” adı altında 19-22 Eylül ile 24-27 Eylül arasında otelde eğitime alan müdürlük, sosyal çalışmacı ile psikologlara ise uzaktan eğitim verdi.

BirGün‘den Mustafa Bildircin‘in aktardığına göre; Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, manevi danışmanları Afyon’daki beş yıldızlı termal otelde kampa aldı. Danışmanlara verilen, “Beş yıldızlı eğitimin” gerekçesi de şöyle:

“Gençlerin psikososyal sorunları ile çözüm önerileri hakkında birikimlerin aktarılması.”

‣ Akdeniz Üniversitesi, KYK yurtları ve intiharlar

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün, “manevi danışman” kadrosu altında her yurtta din görevlisi istihdam ettiğinin altını çizen CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, hemen her yurtta manevi danışman bulunmasına karşın aynı yurtlarda çoğu zaman sosyal çalışmacı ya da psikolog bulunmadığının altını çizdi ve KYK’da yaşanan intiharalara dikkat çekti:

“Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurtlarında yaşanan intiharların ardından bir soruşturma yapmamıştı. Sorunun çözümünü konunun uzmanlarına değil din görevlilerine havale eden Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, manevi danışmanlara verilecek beş yıldızlı eğitimin gerekçesinde, ‘Gençlerin psikososyal sorunları ile çözüm önerileri hakkında birikimlerin aktarılması’ gösteriliyor.”

Diyanet’e akan milyarlar: MEB’in ihalesini de aldı

Barınma sorunu nedeniyle çok sayıda gencin psikolojik sorunlar yaşadığını vurgulayan Gaytancıoğlu, konuyu TBMM gündemine de taşıdı.

Gaytancıoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi:

  • Yurtlarda görev yapan manevi danışmanlara yönelik 19-27 Eylül tarihleri arasında verilen, “Manevi Danışman Gelişim Eğitiminin” toplam maliyeti ne kadardır?
  • Gençlerin psikososyal sorunları ve çözüm önerileri için verilecek böyle bir eğitimin öncelikle alanı bu konular olan sosyal çalışmacı ve psikologlara yönelik yapılması neden düşünülmedi?
  • Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nde görev yapan sosyal çalışmacı ve psikologlara 2002 yaz döneminde online eğitim verilmişken manevi danışmanlara hangi ihtiyaçtan dolayı termal otelde eğitim verilmesi uygun görülmüştür?
  • Psikolog ve/veya sosyal çalışmacı bulunmayan yurt sayısı kaçtır?
  • Bakanlığınız farklı din ya da mezheplere mensup gençlerimize de inançlarına uygun manevi danışman istihdam etmekte midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında Şubat 2015’te imzalanan protokol kapsamında hemen her yıl yüzlerce manevi rehber öğrenci yurtlarında istihdam edildi:

‣Diyanet üniversite yurtlarına 922 ‘manevi rehber’ atadı 

Bakanlığın verilerine göre, 2021-2022 eğitim öğretim dönemi itibarıyla 81 ilde yer alan 454 KYK yurdunda toplam 684 diyanet personeli görevlendirildi.

Öğrenci yurtlarında, “Gençlerin İslam ile ilgili her konuyu doğrudan öğrenmeleri amacıyla” 81 ildeki 515 yurt müdürlüğünde 618 Diyanet personelinin görev yaptığı bildirildi.

Yurtlarda görevlendirilen Diyanet personelinin yurtlarda görevlendirmelerinde, “Rol model olma” niteliklerinin dikkate alındığı belirtildi.

2021-2022 döneminde yurtlarda gerçekleştirilen, “Din ve Değerler” konulu faaliyetlerin sayısı 451 oldu.

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.