EğitimManşet

KYK yurtlarında danışmak: 618 din görevlisi, 50 psikolog

0

Üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen faaliyetlere ilişkin Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verileri, toplam 618 din görevlisinin yerleştirildiği Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarındaki psikolog sayısının 50 olduğunu ortaya koydu.

BirGün‘den Mustafa Bildircin‘in aktardığına göre; 2015’te altı kentte bulunan hastanelerde başlayan, ardından ise öğrenci yurtlarına taşınan manevi rehberlik uygulaması kapsamında KYK yurtlarında görevlendirilen manevi rehber sayısı, 2021-2022 eğitim öğretim döneminde 618’e ulaştı.

Yurtlarda görev yapan Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı manevi rehberler, Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde bulunun KYK yurtlarındaki üç öğrencinin intiharının ardından bir kez daha tartışmaya açıldı. Birbiri ardına yaşanan intiharlar kamuoyunda infial yaratınca, yurtlarda bulunan ofislerin önündeki, “Manevi danışman” tabelaları kaldırıldı.

İlgili haber: Akdeniz Üniversitesi, KYK yurtları ve intiharlar

Müdürlüklerde 52 psikolog, 70 sosyal çalışmacı

26 Şubat 2015 tarihli protokol ile sınırlı sayıdaki KYK yurdunda uygulamaya geçirilen proje, 2022 itibarıyla 81 ilde 515 öğrenci yurduna yayılırken gözler yurtlardaki psikolog sayısına çevrildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verilerine göre, 2021’de yurt müdürlüklerinde 52 psikolog görev yaptı. KYK yurtlarına bağlı müdürlüklerde görev yapan sosyal çalışmacı sayısı ise 70 oldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, “Öğrencilere Yönelik Gerçekleştirilen Psiko-Sosyal Destek Hizmetleri” başlığı altında paylaştığı bilgilerde, yurtlardaki psikolog ve sosyal çalışmacıların görevleri şöyle sıralandı:

“Yurtlarımızda görev yapan sosyal çalışmacı ve psikologlar, yurtlarda kalan öğrencilerin ekonomik, sosyal, psikolojik ve akademik sorunları ile ihtiyaçlarının belirlenmesine, çözümlenmesine, üniversite, yurt ve çevresiyle karşılıklı uyum sağlamalarına, hayat şartlarının iyileştirilmesine yardımcı olmak amacıyla bireysel görüşme, grup çalışmaları ve toplumla çalışma tekniklerini kullanarak mesleki çalışmalar yapmaktadır.”

Psikolojik, sosyal ve ekonomik sorunlar

Buna göre; öğrenciler sosyal ve psikolojik danışmanlık servislerine psikolojik, ekonomik, uyum ve iletişim sorunları, ders çalışma teknikleri, mezuniyet ve gelecek kaygıları, dikkat dağınıklığı ile oda arkadaşlarıyla yaşanan sorunları vb. nedenlerle daha sık müracaat ediyor.

Müdürlüklerde 618 Diyanet personeli görevli

2021-2022 eğitim öğretim yılında manevi rehberlerin öncülüğünde KYK yurtlarında gerçekleştirilen etkinlikler, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın raporları ile ortaya konuldu. Öğrenci yurtlarında, “Gençlerin İslam ile ilgili her konuyu doğrudan öğrenmeleri amacıyla” 81 ildeki 515 yurt müdürlüğünde 618 Diyanet personelinin görev yaptığı bildirildi. Yurtlarda görevlendirilen Diyanet personelinin yurtlarda görevlendirmelerinde, “Rol model olma” niteliklerinin dikkate alındığı belirtildi. 2021-2022 döneminde yurtlarda gerçekleştirilen, “Din ve Değerler” konulu faaliyetlerin sayısı 451 oldu.

Diyanet’in manevi rehberlik uygulaması, bazı üniversiteler ile özel kurslar için adeta gelir kapısına dönüştürüldü. Çok sayıda üniversite, “Manevi Rehberlik Sertifika” programı açarken “Kariyer odaklı” eğitim verdiğini belirten özel kurslar da “Yaşam Koçluğu Eğitimleri” adı altında manevi danışmanlık ve rehberlik eğitimleri başlattı. Online eğitimler kapsamında sertifika verilen kursiyerlerin, ceza infaz kurumlarında, hastanelerde ve çocuk sevgi evlerinde çalışabileceği belirtildi.

Manevi danışmanlık ücretleri

Kentlere göre değişiklik gösterebilen Manevi Danışmanlık ve Rehberlik kurs ücretleri 400 TL’den başlıyor bin 250 TL’ye kadar çıkıyor. Toplam iki ay süren eğitimlerin ardından düzenlenen online sınavda “başarılı” sayılan adaylara “Manevi Danışman” sertifikası veriliyor.

Manevi Rehberlik” uygulaması için üniversitelerde yüksek lisans programları bulunuyor. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi’nde bu program yer alıyor. İlahiyat, İslami İlimler ve Psikoloji mezunlarının başvurabileceği programların amacı, “Modern psikolojik danışmanlık teknikleri ile birlikte dini yöntem ve teknikleri birlikte kullanabilen uzmanlar yetiştirmek.”

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.