Hayvan HaklarıManşet

Mandalara 3. Köprü, 3. Havaalanı bölgesindeki meralarda beslenme cezası

0

İstanbul’a yapılacak üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı inşaatları nedeniyle tarihi kentin köylerinde meralar azaldı. Havalimanı için kamulaştırılan alan zemin uygunsuzluğu nedeniyle küçülünce, buralara giren mandalara, ‘ormanlık alana izinsiz girdiği’ gerekçesiyle ceza kesildi.

Cihan Haber Ajansı’ndan Halil Özcan’ın haberine göre köylüler, bin 500 lirayla 5 bin lira arasında kesilen cezayı nasıl ödeyeceklerini düşünürken, mandaları satmaktan başka çareleri olmadığını söylüyor.

44...

Köylülerin havalimanı için kamulaştırılan alanın bir bölümünü mera olarak kullandığı öğrenildi. Bu alanlarda köylülerin hayvanlarını otlamasına izin verilmesine karşın kamulaştırılan alan uygunsuz zeminden dolayı geri çekilip köy sınırlarından uzaklaştıktan işin rengi değişmeye başladı. Buranın yeniden ormanlık alan olduğunu belirten Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ise iddiaya göre köylülere haber vermeden manda sahiplerine ceza kesti.

Ceza yiyen manda sahiplerinden Adnan Oruç, “Bizim burada havalimanı olduğu için, sınırları köyün içine kadardı. Zemin bozuk çıktığı için sınırı geri çektiler. Bu sefer çamlık alan açıkta kalınca devlet buraya yeniden sahip çıktı. Bizim bundan haberimiz yoktu. Ceza yedik. 12 mandam kaldı. Çoğunu sattım. Meramız yok. İyice daraldı. Burası maden, orası havalimanı, diğer tarafı otoban. Hayvancılık bitti burada.” şeklinde konuştu.

Maden ocakları arasındaki heyelanlı bölgelere fidan dikmek için dikenli telle çevrilen fakat henüz içinde fidan olmayan bu yerlere keçileri girdiği için ceza kesilen Rıfat Akın ise “Karşı taraf havalimanı oldu oraya giremiyoruz. Terk edilmiş heyelan bölgelerini ormancılar telle çevirdi. Hayvanlarımız buraya girdiği için ceza yazıyorlar. Burasının çamlık olduğunu söylüyorlar ama her yer bataklık, çamurluk. Ne fidan var ne bir şey. Yasak diyor, tellerden geçmek yasak. Bin 500 lira ceza yedim. Hayvanlarımızın merası kalmadı. Ormancılar bize hayvanları satmamızı söylüyor. Yoksa ceza yersiniz diyorlar. Hayvanlarımı otlatmak için her gün 6 kilometre yürüyorum.” dedi.

Çaresizlikten ne yapacağını şaşırdığını söyleyen Binnaz Kalpaklı ise “Şimdi hiçbir yere gidemiyoruz. Hayvanlarımız içeride. Şimdi kış ama yaz gelince dışarı çıkarınca ne yaparız bilmiyorum. Otlatacak yerimiz de kalmadı. Geçinecek halimiz, çabalayacak halimiz de kalmadı. Nereye gideceğimizi de bilmiyoruz. İşimiz hep karışık.” diye konuştu.

(Cihan)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.