ManşetSivil Toplum

Mahpus çocukların ücretsiz mektuplaşma hakkı için Adalet Bakanlığı önünde eylem

0

İnsan hakları aktivisti Zafer Kıraç mahpus çocukların ücretsiz mektup gönderebilmesi için 4 Ocak Pazartesi günü Adalet Bakanlığı’nın önünde barışçıl eylem yaptı. Müsteşar Kenan İpek, konu ile ilgili gelecek hafta çözüm toplantısı yapma sözü verdi.

Bianet’den Yüce Yöney’in haberine göre İnsan hakları aktivisti ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin eski başkanı Zafer Kıraç mahpus çocukların ücretsiz mektup gönderebilmesi için bugün Adalet Bakanlığı’nın önünde barışçıl bir oturma eylemi yaptı.

15

Çocukların görüşlerinin tamamının açık görüş olması gerekirken tıpkı büyükler gibi ayda üç kapalı ve bir açık görüş yapabildiğini belirten Kıraç, bu koşullarda cezaevindeki çocukların ücretsiz mektup hakkının daha da önemli hale geldiğini savundu.

“En az gramdaki mektup 1.25 TL ücrete tabidir. Bu uygulama çocuk hapishanelerinde de vardır. Çocuk mahpusların hiçbir geliri yok. Eğer söylenildiği gibi rehabilitasyon yapılması amaçlanıyorsa aileleriyle, arkadaşlarıyla iletişimlerini kesmemeli, aksine teşvik etmeliyiz.” diyen Zafer Kıraç, Hapishanedeki çocukların yüzde 35’inin mektup için hiç para veremeyecek durumda olduğunu belirtti.

Çocuk hapishanelerinin kapatılması gerektiğini de vurgulayan Kıraç, bu gerçekleşinceye kadar, çocukların hapishanelerde maruz kaldıkları travmanın mümkün olduğunca azaltılması gerektiğini belirtti.

Barışçıl oturma eylemi sırasında 15-20 polisin Adalet Bakanlığı önünde duramayacağını söyleyerek müdahale ettiğini, ancak kendisinin Eski Adalet Bakanı Kenan İpek’le görüşeceğini anlattığını aktaran Zafer Kıraç, “Müsteşar Kenan İpek eskiden Cezaevleri Genel Müdürlüğü de yaptı. Kendisi bugün yaptığımız görüşmede önümüzdeki hafta sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin de katılacağı bir çözüm toplantısı için randevu verdi. Ben de kendisine ücretsiz mektup hakkıyla ilgili topladığımız 10 bine yakın imzayı ulaştırdım.” diye konuıştu.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) tarafından başlatılan 12-18 yaş arası mahpus çocuklar ücretsiz mektuplaşabilsin imza kampanyasına bu link üzerinden katılabilirsiniz.

 

(Bianet)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.