Kültür-SanatManşet

Mahpuslar ile Fotoğraf Sanatçılarını biraraya getiren sergi: “Fotoğraf Köprüsü”

0
Yazar Adil Okay, "Görülmüştür" projesi ile mahpuslar ile dışarısı arasında bir iletişim köprüsü kurmayı düşünüyor

Mersin’de “Görülmüştür Ekibi” ve Redfotoğraf Grubu‘nun “İçeriden Dışarı- Dışarıdan İçeri Fotoğraf Köprüsü” başlıklı sergisi 24 Aralık Perşembe günü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) sergi salonunda açıldı.

Sergi için 30 Hapishaneden 55 politik mahpusun düşüncesi ile 55 fotoğrafçının eseri biraraya getirildi. 24 Aralık – 7 Ocak tarihleri arasında Mersinlilerin ziyaretine açık olacak sergide yer alan fotoğrafçıların her bir eseri hapishanedeki bir politik mahpusa gönderildi ve ilgili fotoğraf ile ilgili düşüncelerini yazması istendi. Sergideki 55 fotoğrafta ise mahpusların düşünceleri fotoğraflar ile buluştu.

Yazar Adil Okay, "Görülmüştür" projesi ile mahpuslar ile dışarısı arasında bir iletişim köprüsü kurmayı düşünüyor

Yazar Adil Okay

Sergi açılışında konuşan ve hapishanede yatan mahpuslar ile dışarıda olanları mektup yolu ile buluşturan “Görülmüştür” projesinden yazar Adil Okay, projeyi Temmuz ayında oluşturduklarını kaydederek, 2015 yılının son aylarında tutsaklara uygulanan keyfi mektup-iletişim cezaları mektuplarının kaybolmalarına da neden olduğunu vurguladı. Yanıt alamadıkları ve mektuplarının ulaşamadığı tutsaklara yeniden yazdıklarını belirten Okay, “Geç de olsa gelen yanıtlar-betimlemeler birbirinden güzel ve derinlikliydi” şeklinde konuştu.

22

“İçeriden Dışarı- Dışarıdan İçeri Fotoğraf Köprüsü Sergisi”nin açılışında dağıtılan bildiri metninde serginin amacı şu şekilde özetleniyor:

“- Tutsaklarla birlikte kolektif bir fotoğraf projesi gerçekleştirmek

– Dışarıda olan bizlerin, tutsaklarla iletişim halinde olmalarını sağlamak

– Yaratıcı olmanın yalnızca zanaat olmadığını, düşüncenin soyutlama aracı olarak nasıl kullanılabileceğini göstermek

– İçerinin sesini fotoğrafların diliyle dışarıdaki insanlara göstermek

– 2016 yılı itibarıyla hapishanelerde sayıları her geçen gün artan 173.000 tutuklu ve hükümlünün varlığını dışarıdakilere yeniden anımsatmak

– İzleyicinin – okuyucunun “Sizin hala bir mektup arkadaşınız yok mu? Ama onlar sizin için hapisteler, unuttunuz mu?” sloganında ifadesini bulan kampanyamıza destek olmasını sağlamak ”

Görülmüştür projesinde yer almak için web adresi: gorulmustur.org/

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.