Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin (CİSST) kurucusu ve eski başkanı Zafer Kıraç bir haftadır Ankara Konur Sokak’ta mahpus çocuklara ücretsiz mektuplşama hakkı verilmesi için tek kişilik bir eylem gerçekleştiriyor.
Hafta içi hergün 09:00 – 12:30 saatleri arasında Konur Sokak’taki İnsan Hakları Anıtı önünde talebini ve bu talebin içeriğini aktaran “Görülmüştür” başlıklı bir afişle eylemini devam ettiren Kıraç’la Yeşil Gazete için görüştük.
“Eyleme, Pazartesi Günü Adalet Bakanlığı önünde başladım”
Barışçıl eylemine 4 Ocak Pazartesi günü Adalet Bakanlığı önünde başladığını söylüyor Kıraç ve ekliyor, “Afişi aldım ve Adalet Bakanlığı’nın önüne gittim. 1,5 – 2 saat sonra orda bulunan güvenlik görevlileri hemen müdahale etmek istedi ama onlara Müsteşar Kenan İpek ile görüşmek istediğimi belirttim. Kenan İpek’i kendi dernek faaliyetlerimiz dolayısı ile eskiden beri tanırım. Ceza Evleri eski Genel Müdürü’dür kendisi. Görüşmeyi gerçekleştirdik. Kurum olarak konuyu bildiklerini ve çözüm için çalıştıklarını aktardı.”
Adalet Bakanlığı müsteşarı İpek’in kendisine görüşme sonunda, “Biz çözümü sağlayacağız, siz de bu soğukta dışarıda beklemeyin ve eylemi sonlandırın” ricasında bulunduğunu belirten Zafer Kıraç, eyleme mahpus çocukların bu sorunu çözülene kadar devam edeceğini ilettiğini ve kendisine eylemini sürdürmek için bir yer göstermelerini istediğini aktarıyor Kenan İpek’ten.
Adalet Bakanlığı tarafından Sakarya Caddesi önerilmiş, ancak Kıraç’ın tanıdığı aktivist arkadaşları eylemin daha görünür olması için Konur Sokağı önermişler kendisine. Bugün (8 Ocak 2015 Cuma) itibarı ile 5. gününe giren oturma eylemi de bu şekilde başlamış.
Hapishanedeki çocukların durumunu öğrenmek istiyoruz kendisinden.
Hapishanede erkekler, kadınlar, çocuklar vsr diye ayrı ayrı uygulamalar bulunmadığını herkesin “mahpus” statüsü altında değerlendirildiğini ifade ediyor Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin (CİSST) kurucusu Zafer Kıraç,
“Hapishanelerde mahkumlar çok kötü koşullar içerisinde. Kadınlar, Çocuklar, LGBTİ’ler vsr. Topluma orda yaşanılanları da aktarmamız gerekir. Hapishanelerde ziyaret edilmeyen ve dışarıdan bir gelir alamayan çocuk mahkumların oranı %35. Bu büyük bir oran ve bu çocukların istismarına da zemin açan bir durum.
Çocuklar, diğer mahkumlar gibi mektuplar için pul bedeli ödemek zorunda. En az gramajdaki mektubun pul bedeli 1,25 TL. Çocuk 4 kişiye mektup yazmak istese 5 TL pul bedeli ödemek durumunda. Bunu bu çocukların karşılayabilmesi mümkün değil.”
Öğlene kadar Konur Sokak, Öğleden sonra Adalet bakanlığı
Eylemine verilen destek için de teşekkür eden Zafer Kıraç, haftaiçi öğlene kadar Konur Sokak İnsan Hakları Anıtı önünde devam eden eyleminin ardından öğlden sonra konunun çözüme bir an önce kavuşturulması için Adalet Bakanlığı’na gittiğini ve orda çalışmaların devam ettiğini söylüyor
“Adalet Bakanlığı çalışanları ve konunun muhatapları samimi olarak bu durumu çözmek istiyor. Çözüm için PTT ve Ulaştırma Bakanlığı ile de görüşme halindeler. Bana 15 – 20 gün içerisinde çözüme kavuşacağı yönünde beyanda bulundular. Aslında 5 dakikada çözüme kavuşturulması mümkün olan bir durum bu.
Mahpus çocuklarıın bu sorunu çözüme kavuşturulana kadar ben eylemime devam edeceğim. Dernek olarak change.org’da “12-18 yaş arası mahpus çocuklar ücretsiz mektuplaşabilsin” başlıklı bir imza kampanyası başlattık. O kampanyaya 10 bin kişinin üzerinde imza geldi. Gelin bu sorunu hep birlikte çözüme kavuşturalım”
“Sanırım başaracağız”
Kıraç, bu sabah sosyal medya hesabından umut verici bir gelişmeyi de aktardı;
“Günaydın arkadaşlarım ,Sanırım başaracağız.
Adalet Bakanlığı ve Ceza Tevkifevleri Genel müdürlüğünde çalışmaların yürüdüğü bilgisini alıyoruz.Ulaştırma Bakanığı ve PTT ile bir protokol yapılmasını bekliyoruz.
Eylem; Bugun; 08 Ocak 2016, Cuma. Eyleme devam ediyorum.
İnsan Hakları anıtı onu.Konur sokak. Saat: 09.30/12.30”
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin imza kampanyasına buradan katılabilirsiniz.
Haber: Alper Tolga Akkuş
(Yeşil Gazete)