Doğa MücadelesiManşetYerel

Mahkeme, Uzungöl için yürütmeyi durdurma kararı verdi: Hukuka aykırı

0

Doğu Karadeniz‘in ünlü turizm merkezlerinden biri olan Trabzon Çaykara İlçesi’ndeki Uzungöl‘de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan planın mahkemeye taşınmasının ardından, Trabzon İdare Mahkemesi altı vatandaşın davasında ara karar verdi ve imar planını durdurdu.

Mahkemenin almış olduğu bu karara sevinen Uzungöl halkı, iptal edilmesini bekledikleri planda kendi talepleriyle ortak bir düzenleme yapılmasını istedi.

30 kişi planın iptali için dava açtı

1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019 yılında hazırlanmıştı.

Askıya çıkan plan, 80’e yakın noktada parsel anlaşmazlığı sebebiyle şehircilik ilkelerine ve imar mevzuatına aykırı olduğu ileri sürülerek yargıya taşındı.

30 kişi planın yürütmesinin durdurulması ve iptali için Trabzon İdare Mahkemesi’ne dava açarken, dava kapsamında bölgede bilirkişi keşfi de yapıldı.

Trabzon İdare Mahkemesi, plan esaslarına, imar mevzuatına, üst ölçekli plan hükümlerine ve kamu yararına uyarlık görülmediğini belirtirken, planın hukuka aykırı olduğu ve davacı taraflar açısından telafisi güç zararlara neden olabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Yaklaşık 80 farklı noktaya itiraz edildi

Turizmci İdris Akyüz, imar planında yaklaşık 80 farklı noktaya vatandaşların itiraz ederek dava açtığını belirtti. Akyüz, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Mahkeme, ara karar olarak altı vatandaşın davasına yürütmeyi durdurma kararı verdi. Trabzon Şehir Plancıları Odası da ayrıca planın geneli üzerinde bir dava açmıştı, bu ise henüz sonuçlanmadı. Vatandaşların sıkıntılarını ve taleplerini karşılanması için açılan bu davaların bizim asıl hedeflerimize ulaştıracaktır.”

’56 yıldır Uzungöl’de plan olmasını bekliyoruz’

İdris Akyüz, planın orada yaşayan insanlarla birlikte devletin de beklentilerini karşılayacak şekilde yapılmasının talep edildiğini dile getirdi:

Asıl amaç küçük olan parsellerin bütünsel olarak kullanılmasını sağlamak iken maalesef karşımıza çıkan sonuç 40 hatta 80 ortaklı alanlar. Bu da gelecekte karşımıza çıkabilecek sorunların önünü açıyordu.

Planı orada yaşayan insanlarla birlikte devletin de beklentilerini karşılayacak şekilde yerinde uygulanabilir bir plan olmasını talep ediyoruz. 56 yıldır Uzungöl’de plan olmasını bekliyoruz. Bugüne kadar planlar geldi ve itirazlar sonucu iptal edildi.

Bu planın uygulayıcıları burada yaşayanların hassasiyetlerini dikkate alarak, beraber ortak bir çerçevede plan yapalım ve daha sonra vatandaşın itiraz etmesini de engellemiş oluruz.”

‘Yeni bir planın hazırlanacağını düşünüyorum’

Çaykara Belediyesi Başkanı Hanefi Tok ise, bölge sakinlerinin de sürece dahil edilerek yeni bir planın hazırlanacağını düşündüğünü ifade etti:

 Yürütmeyi durdurma kararının iptalini isteyerek bir üst mahkemeye itiraz yapıldı. Eğer mahkeme planın tamamını iptal ederse, bozulmasına neden olan sorunları düzeltip veya yeni bir plan hazırlanıp en kısa sürede yeniden askıya çıkartılacaktır.

Elbette bu tür çalışmalarda bazı eksiklikler olabilir. Bu tür projelerde yüzde yüz memnuniyetin olması da zaten mümkün değildir. Uzungölde evi barkı olan, orada yaşayan çok sayıda vatandaşımız var ve onları yormadan, mağdur etmeden, sürece dahil ederek yeni bir planın hazırlanacağını düşünüyorum. Sürecin içinde olmayı istemek ve hukuki haklarını aramak vatandaşın doğal hakkıdır. Yargı ne karar verirse saygı duyacağız.”

You may also like

Comments

Comments are closed.