İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sabah saatlerinde Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı doğrultusunda yeniden yargılamanın kabulü, verilmiş mahkumiyet hükmüne ilişkin infaz işlemlerinin durdurulması, sanığın hükümlü statüsü sona erdirilerek hakkında yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi ve TBMM’den dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezleke düzenlenmesi istenmesini talep etmişti. 

Talebi kabul eden 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Berberoğlu hakkında kesinleşmiş bütün hükmün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına hükmederek, yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar yargılamanın durmasına karar verdi.

Mahkeme, Enis Berberoğlu’nun dokunulmazlığının yeniden kaldırılması için Adalet Bakanlığına yazı yazacak ve sanık hakkında fezleke düzenlenmesini isteyecek. 

AYM kararı TBMM’ye de gönderilmişti

Anayasa Mahkemesi’nin HSK ve Adalet Bakanlığı’yla birlikte TBMM’ye gönderdiği ikinci hak ihlali kararında  ‘Bir hukuk devletinde anayasal hükümlere uymamanın ilgililer açısından cezai, idari ve hukuki sorumluluklar doğuracağı’ bildirilmiş; ancak TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yüksek Mahkeme’nin Meclis’e öneride bulunamayacağını belirterek, kararı geri göndermişti. 

Ne olmuştu? 

Enis Berberoğlu, MİT tırları görüntülerini Can Dündar’a verdiği gerekçesiyle 13 Şubat 2018’de “gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmış; cezaevindeyken milletvekili seçildiği için infazı durdurularak tahliye edilmişti.

Yargıtay’ın verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezasını da onaması üzerine 4 Haziran 2020’de  milletvekilliği düşürülen ve yeniden cezaevine gönderilen Berberoğlu, aynı gün koronavirus tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkmıştı.

AYM, milletvekilliğinin düşürülmesinden dört ay sonra Berberoğlu hakkında ihlal kararı verdi. Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmeden AYM, yeniden yargılama istemesine rağmen, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi AYM kararına direndi.

Berberoğlu’nun avukatları, Anayasa Mahkemesine ikinci kez bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, yeniden ihlal kararı vererek, bu kez kararı yerel mahkemenin yanı sıra TBMM, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile Adalet Bakanlığı’na da gönderdi.