Hayvan HaklarıManşet

Mahkeme kararı ile 97 katır öldürülecek!

0

8173Hakkari Yüksekova 1. Asliye Mahkemesi, Yüksekova’nın Çobanpınar köyünde askerler tarafından el konulan 97 adet katır için “Orijini belli olmayan ülkemiz morfolojik özelliklerini taşımayan katıların insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturduğu” iddiasıyla “itlaf” kararı çıktı.

Hakkari Yüksekova 1. Asliye Mahkemesi, Yüksekova’nın Çobanpınar köyünde askerler tarafından el konulan 97 adet katır için “Orijini belli olmayan ülkemiz morfolojik özelliklerini taşımayan katıların insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturduğu” iddiasıyla “itlaf” kararı çıktı.

Hakkari Yüksekova 3’üncü Piyade Tümen Komutanlığı’na bağlı birlikler, 9 Kasım 2014 tarihinde İran sınırında bulunan Çobanpınar köyüne yaptığı operasyonda mazot kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla 97 katıra el koymuştu. Yediemine teslim edilen 97 katırın katledilmesi için açılan dava sonuçlandı. Yüksekova 1. Asliye Mahkemesi’nce açılan davanın sonucunda, “Orijini belli olmayan ülkemiz morfolojik özelliklerini taşımayan, insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturduğu, bu yolla egzotik karakterdeki hayvan hastalıklarının ülkemize girebildiği ve hayvanlar arasında yayılarak büyük kayıplara neden olabileceği bu nedenle hayvanların kaçakçılık döngüsü içine girmeden kaçakçılar tarafından yük hayvanı olarak ve kaçakçılık zannı ile yakalanan tek tırnaklı hayvanların derhal itlaf ve imha edilmesi uygun görülmüştür” kararına varıldı.

Mahkeme kararının, Yüksekova İlçe Tarım Müdürlüğü’ne gönderilmesiyle, hayvanların imha edilmesi için Esendere Gümrük Müdürlüğü’ne yazı yazıldığı öğrenildi. Ancak sene başında bölgede yağan yoğun kar ve tipi nedeniyle 97 katırın engellerden kurtularak sınırı geçtikleri, sınırın mayınlı olması ve İran askerleri tarafından engellendikleri için kimsenin katırların peşinden gidemedikleri belirtildi.

(Evrensel)

You may also like

Comments

Comments are closed.