ManşetTürkiye

Mahkeme heyeti Ethem’in katilinin tutuklanma talebini reddetti

0
Haziran Direnişi sırasında öldürülen Ethem Sarısülük’ün katili polis Ahmet Şahbaz duruşmaya gelmedi. Duruşmayı çok sayıda kişi izlerken, salonda ve çevresinde sanık olmamasına rağmen jandarma ablukası var. Mahkeme heyeti katilin tutuklanma talebini reddetti.
Gezi direnişi esnasında Ethem Sarısülük’ü başından vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Duruşma kısa süre önce başlarken, duruşma salonu jandarma ablukasına alındı. Duruşma öncesinde ise salonda köpekle bomba araması yapıldı. Duruşmaya Ethem’in ailesi ve aileyi temsilen 100’ü aşkın avukatla sanık avukatları katıldı. Salon hınca hınç dolarken, yüzlerce kişi adliye binasına alınmadı. Mahkeme heyeti kimlik tespiti ile duruşmaya başlarken, polis Ahmet Şahbaz’ın tayin ile gönderildiği Urfa’dan gelmediği açıklandı.

KATİL DURUŞMAYA GELMEDİ
Polis tarafından katledilen Ethem Sarısülük davası sanıksız yapılmak isteniyor. Önceki duruşma perukla duruşmaya gelen sanık polis Ahmet Şahbaz bu duruşmaya katılmadı. Polis avukatları müvekkilleri için Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla ifade talebinde bulundu.

‘MAHKEME TUTUKLAMAKTAN ÇEKİNİYOR’
Sarısülük ailesinin avukatlarından Kazım Bayraktar, siyasi iktidar, polis ve yargı işbirliğinin söz konusu olduğunu söyledi. “Katil sanık emniyet ve savcının koruması altına alındı” diyen Bayraktar, Başbakan Erdoğan’ın “Ben polisimi yedirtmem. Polis destan yazdı” sözlerini hatırlatarak mahkemeninin tutuklama kararı vermekten çekindiğini söyledi.

‘HUKUKTA GİZLİ SANIK YOK’
“Hukuk sisteminde gizli tanık var ama gizli sanık yok diyen” Bayraktar önceki duruşmada yüzünü kimliğini gizleyerek gelen sanığın suç işlediğini belirtti. Sanığın yakalama kararı verilerek duruşmaya getirilmesini talep eden Bayraktar ve SEGBİS sisteminin en alt sınrı 5 yıl olan cezalardan dolayı CMK 196 ve AİHS 6. maddesine aykırı olduğunu belirtti.

Avukatların önüne dizilen çok sayıda jandarmanın çekilmesi talebi avukatlar tarafından sık sık dile getirilirken, mahkeme ancak uzun ısrarlar sonucu jandarmayı salon dışına çıakrdı.

ETHEM’İN ANNESİ: KORKMA BİR ŞEY YAPMAYACAĞIM
Mahkeme başkanının “Birkaç tanesi kalsın demesi” üzerine, Ethem’in annesi, “Ben Ethem’in annesiyim. Korkma ben bir şey yapmayacağım. Sana hiçbir şey olmaz” diyerek tepki gösterdi.

Avukatların iddianamenin de okunmadığını hatırlatması üzerine mahkeme başkanı, sanık olmadan iddianameyi okutmaya karar verdi. Avukatların “Ama sanık yok” diye itirazı üzerine ise başkan, “İddianameyi okuyalım sanık var mı yok mu sonra bakalım” dedi. Ancak avukatların tepkisi üzerine karardan vazgeçildi.

KATİLİ YİNE TUTUKLAMADILAR
Savcı SEGBİS sisteminin uygulanmasında yasal bir engel olmadığını iddia ederek, sonraki celselerde gerekli olursa sanığın hazır olabileceğini istedi. Tutuklama talebinin reddedilmesine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti savcının talebini kabul ederek, Ethem’in katili polis Ahmet Şahbaz’ın tutuklanmamasına karar verdi.

YÜZLERCE KİŞİ ADLİYEYE YÜRÜDÜ
Adliye binasının dışında da yüzlerce polisin yer aldığı bir polis kordonu oluşturuldu. Davayı takip etmek ve adalet talebini dile getirmek için çok sayıda kentten Ankara’ya giden yüzlerce kişi sabah saatlerinde buluştukları Kızılay’dan Ankara Adliyesi önüne yürüyüş yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, CHP Milletvekili Aylin Nazlı Aka ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da adliye önüne geldi. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına adliye önünde bir basın açıklaması yapılırken, BES üyesi adliye çalışanları “Ethem yaşıyor, adalet öldü” yazılı döviz taşıyarak dışarı çıktı. Ethem Sarısülük için saygı duruşu yapan kitlenin adliye önünde sloganlarla bekleyişi sürüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.