Dünya

Madrid’de öğretmenler meydanlarda

0

İspanya‘nın başkenti Madrid‘de binlerce öğretmen bölge yönetiminin gündeme getirdiği yeni tasarruf önlemlerine karşı grevdeler.

Dün başlayan grevin ikinci gününde yaklaşık üç yüz okulda dersliklerin boş kaldığı bildirildi.

Grevi düzenleyen CCOO Sendikası’ndan yapılan açıklamada dün olduğu gibi bugün de öğretmenlerin greve katılımın bir hayli yüksek olduğu ifade edildi.

Reuters haber ajansı öğrencilerin büyük kısmının da greve destek verdiklerini belirtiyor.

Tasarruf önlemleri kapsamında Madrid bölgesel yönetimi tarafından gündeme getirilen yeni uygulamaya göre şimdiye dek haftalık on sekiz saat ders yükü olan öğretmenlere yirmi saat derse girmeleri zorunluluğu getiriliyor.

Bu değişiklikle hedeflenen üç bin öğretmenin işten çıkarılarak tasarruf sağlanması.

CCOO Sendikası iki gündür süren grevin yarın da devam edeceğini belirtti.

Çelişkili katılım oranları

Yeni düzenlenmeyi gündeme getiren Madrid özerk bölgesel yönetiminin eğitim komisyonu, sendikaların aksine greve katılımın düşük olduğunu belirtti.

Sendikalar dünkü katılım oranını yüzde seksen olarak açıklarken, Eğitim Komisyonu öğretmenlerin yüzde 43’ünün sabahki derslere, yüzde 29’unun ise öğleden sonraki derslere girmediklerini, ve eğitim-öğretimde ciddi aksamalar yaşanmadığını belirtti.

Grevin ilk gününde Mardid sokaklarında büyük kalabalıklar toplantı. CCOO sendikası grubun 90.000 kişi olduğunu söylerken, polis yürüyüşe 20.000 kişinin, eğitim komisyonu ise 5.000 kişinin katıldığını iddia etti.

Sendikalar tarafından yapılan çağrılar Madrid dışından da yankı buldu ve Castilla La Mancha, Endülüs, Cantabria, Castilla Leon ve Aragon bölgelerinde de öğretmenler Madrid grevine destek verdiler.

Genel seçimler yaklaşıyor

Madrid bölgesel yönetiminin başkanı, muhalefetteki Halk Partisi’den Esperanza Aguirre, grevi iktidardaki Sosyalist Parti’nin ve ülkede “öfkeliler” olarak tanınan muhalefet hareketinin desteklediğini belirtti.

Kasım ayında genel seçimlerin yapılacağı İspanya’da kamuoyu yoklamaları muhalefetteki Halk Partisi’nin iktidardaki Sosyalist Parti’den önde gittiğini gösteriyor.

Öte yandan seçimlere katılmayı reddeden “öfkeliler” hareketinin geniş bir destek sağlamış olduğu biliniyor. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.